Росія може нарватися на нові санкції: в Європі зробили заяву
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія може нарватися на нові санкції: в Європі зробили заяву

Росія може нарватися на нові санкції: в Європі зробили заяву

Комітет міністрів Ради Європи закликав Росію виконати рішення Європейського суду з прав людини по «справі ЮКОСа», в іншому випадку РФ можуть загрожувати нові санкції.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РБК.
У повідомленні прес-служби комітету міністрів Ради Європи, яке надійшло до редакції видання говориться, що Європа висловлює «серйозне занепокоєння» у зв'язку з позицією Росії з цього питання. Як відомо, 19 січня Конституційний суд (КС) дозволив не виконувати рішення ЄСПЛ за скаргою колишніх акціонерів нафтової компанії, визнавши, що постанова Страсбурзького суду суперечить Основному закону Росії.
Це рішення КС представники Ради Європи обговорили на зустрічі, яка проходила з 7 по 10 березня. Делегати відзначили, що Росія взяла на себе зобов'язання виконувати всі рішення ЄСПЛ. Комітет міністрів також закликав російських чиновників інформувати Європу про те, які кроки робляться, щоб досягти консенсусу. Комітет міністрів повернеться до розгляду цього питання у вересні 2017 року.
Адвокат Карина Москаленко розповіла виданню, що Росія зобов'язана виконувати рішення ЄСПЛ, підкресливши, що до сих пір не було подібних прецедентів, тому поки неясно, які саме санкції можуть загрожувати Росії.
«Якщо Росія хоче бути повноправним членом Ради Європи, вона повинна виконувати рішення ЄСПЛ. Конвенція не передбачає відхилень від цього правила», - зазначила вона.
Нагадаємо, влітку 2014 року ЄСПЛ підтримав скаргу колишніх акціонерів "ЮКОСа" (який оголошений банкрутом і майно якого давно розпродано), які заявляли, що компанія зазнала матеріальних збитків через стягнення штрафів за податкові порушення заднім числом. Штрафні санкції були також визнані непропорційними. Присуджена компенсація 1,8 мільярда євро складається з суми штрафів та виконавчого збору. Однак в 2015 році в Росії був  прийнятий закон, згідно з яким рішення міжнародних інстанцій можна не виконувати, якщо вони йдуть врозріз з Конституцією РФ.
Як повідомляв ONLINE.UA,  в Росії Конституційний суд ухвалив, що рішення Європейського суду з прав людини за скаргою колишніх акціонерів компанії ЮКОС порушує положення Основного закону РФ, тому виконувати його необов'язково.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?