Росія намагалася вбити "Новачком" бізнесмена з Болгарії, пов'язаного з Україною: з'явилися подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія намагалася вбити "Новачком" бізнесмена з Болгарії, пов'язаного з Україною: з'явилися подробиці

Росія намагалася вбити "Новачком" бізнесмена з Болгарії, пов'язаного з Україною: з'явилися подробиці
Джерело:  online.ua

Третій підозрюваний в отруєнні колишнього розвідника ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері, якийсь Сергій Федотов, в 2015 році намагався вбити "Новачком" болгарського бізнесмена Еміліана Гебрева, компанія якого постачала оборонне обладнання в Україну.

Про це повідомили британські розслідувачі з групи Bellingcat, передає ONLINE.UA.

В ході розслідування було встановлено, що росіянин Сергій Федотов є високопоставленим офіцером ГРУ. Він отримав підставну особу в 2010 році.

Відзначається, що поява Федотова в Болгарії 24 квітня 2015 року, за кілька днів до отруєння болгарського бізнесмена, схожа на прибуття агентів ГРУ Олександра Петрова і Руслана Боширова (справжні імена - Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга) в Солсбері перед отруєнням Скрипалів. За даними розслідувачів, Федотов прилетів рейсом з Москви в курортний Бургас із зворотним квитком на 30 квітня, але вже ввечері 28 квітня опинився в Стамбулі, звідки вилетів до Москви.

Саме 28 квітня Еміліан Гебрев, його син і один з керівників компанії були госпіталізовані з симптомами гострого отруєння. Бізнесмен впав у кому, але лікарі врятували йому життя. Після отруєння бізнесмен звернувся в приватну лабораторію при Університеті Гельсінкі, щоб встановити отруту, якою його намагалися вбити. Під час експертизи в організмі Гебрева були виявлені потужний пестицид і невідомий органофосфат, який неможливо було визначити за допомогою стандартних інструментів хімічної зброї.

Сам Гебрев вважає, що його хотіли вбити через експорт компанією спеціалізованого оборонного обладнання в Україну. Бізнесмен не виключає, що замах на вбивство пов'язан з інтересом Росії до підконтрольному йому збройоного заводу, який вважається стратегічно важливим для Болгарії і НАТО.

У зв'язку з оприлюдненою інформацією Комісія з контролю за діяльністю спецслужб Народних зборів Болгарії вирішила провести розслідування. Збори відбудуться 14 лютого.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що детективи Скотленд-Ярду, які розслідують справу Скрипаля, вважають, що Росія причетна до смерті ще двох людей, отруєних на території Великої Британії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?