Росія напружилася через український штраф і хоче відкупитися
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія напружилася через український штраф і хоче відкупитися

Росія напружилася через український штраф і хоче відкупитися
Джерело:  Коммерсант

Росія на тристоронніх переговорах щодо газу з участю України і ЄС, які пройдуть 9 грудня в Брюсселі, має намір вимагати від Києва зняти антимонопольний штраф з "Газпрому" в розмірі 6,4 млн доларів в обмін на відмову газового монополіста від поставок за системою take-or -pay (бери або плати).
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Коммерсант".
За даними видання, на переговорах з ЄК російська сторона вказує на те, що зима в Україні буде холодною, а з урахуванням того, що пік споживання блакитного палива припаде на січень-лютий, обсяги споживання перевищать технічні можливості відбору з ПСГ і Києву доведеться купити 1,5-4 млрд кубометрів газу у "Газпрому".
Читайте також: С кільки коштує російський газ: в Україні пояснили на пальцях
Як відомо, глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв в останні два місяці не раз говорив, що компанія готова купувати газ в РФ за умови підписання додаткової угоди до контракту з Газпромом, яка скасувала б принцип take-or-pay. При цьому, за словами джерел, російська сторона має намір в обмін на підписання додаткової угоди вимагати відповідних поступок. Зокрема може бути порушено питання про скасування штрафу на 6,4 млрд дол., який Антимонопольний комітет України виписав "Газпрому" за порушення на "ринку транзиту" через Україну.
Видання зазначає, що "Газпром" не готовий надавати Україні знижку, адже вже зараз ціна російського газу нижче, ніж поставок з ЄС, - приблизно 182 дол. проти 244 дол. за 1 тис. кубометрів (з урахуванням доставки до кордону України). Якщо сторонам не вдасться зараз досягти угоди, переговори, ймовірно, відновляться ближче до кінця зими, коли стане відомо рішення Стокгольмського арбітражу, вважають співрозмовники видання на ринку.
Як повідомляв ONLINE.UA, російський газовий монополіст "Газпром" підписав контракт на будівництво першої нитки морської ділянки газопроводу "Турецький потік" зі швейцарською компанією Allseas Group.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?