Росія раптово повернула захоплених українців - що відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія раптово повернула захоплених українців - що відомо

Росія раптово повернула захоплених українців - що відомо
Джерело:  online.ua

У суботу, 29 лютого, Росія повернула Україні захоплених 15 лютого рибалок в Азовському морі. Вони вже відбули 10-добовий арешт в окупованій Керчі, де їх притягнули до адміністративної відповідальності нібито за порушення прикордонного режиму та порядку виходу плавзасобу в море. Фото і відео повернення українців опублікувала пресслужба ДПСУ, передає ONLINE.UA.

У прикордонній службі уточнили, що повідомлення від Росії про повернення українців було отримано сьогодні вранці. Передача рибалок відбулася на відстані 10 морських миль від порту Бердянськ. Українців зустріла тактична група катерів Маріупольського загону Морської охорони. Малий плавзасіб ЯЗП-0901, на борту якого знаходилися 4 людини, до зустрічі з українськими прикордонниками супроводжували кораблі прикордонної служби ФСБ Росії.

За результатами огляду та перевірки документів, що засвідчують особу, встановлено, що це той самий плавзасіб і ті ж четверо громадян України, яких затримала Росія. На даний момент з'ясовуються всі обставини затримання рибалок російською стороною. Відзначається, що за "порушення прикордонного режиму та порядку виходу плавзасобу в море" кожен з рибалок притягнутий до адміністративної відповідальності, а на плавзасіб накладена заборона виходу в море терміном на 30 діб.

Нагадаємо, 15 лютого в західній частині Азовського моря російські прикордонники затримали українське маломірне судно, на борту якого знаходилися жителі села Райнівка Запорізької області. Їх відправили до окупованої Керч, де посадили під арешт. За словами окупантів, капітан судна нібито не виконав вимогу прикордонників РФ зупинитися. Крім того, українці начебто не мали документів, що засвідчують їхні особи, а на борту їхнього судна було 290 рибин камбали-калкан.

На інцидент відразу відреагували українські дипломати. У МЗС України висунули вимогу, щоб Росія негайно звільнила і повернула затриманих рибалок.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна домоглася нової перемоги в Гаазі над Росією. Арбітражний трибунал в Гаазі прийняв рішення розглядати справу про порушення Росією Конвенції ООН з морського права щодо блокади Керченської протоки і Азовського моря за позовом України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?