Росія століттями будувала ідеологію обману власного суспільства — Свідоме про несвідоме
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія століттями будувала ідеологію обману власного суспільства — Свідоме про несвідоме

Росія століттями будувала ідеологію обману власного суспільства — Свідоме про несвідоме
Джерело:  online.ua

Росія досі не вийшла поза межі радянського впливу та протягом століть обманює власне суспільство. Причини та наслідки цих психологічних явищ обговорювали у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

За словами доктора психології Василя Мосійчука, у Росії є технологічно розвинутими лише Москва і 300 кілометрів навколо неї. Вони мають надра, золото, нафту, газ, але технологій Росія не має.

Чому так сталося, що купка людей згуртувалася… У Росії більше 100 млн людей, 1% згуртувався і зробив неповноцінними своїх же людей, а сам живе матеріальним світом. Бо це матеріальний світ. Він використовує матеріальні блага, які є в Європі, Америці, всюди. І для себе, обкрадаючи своїх братів і сестер, свою націю. Світ же їх не зробив такими, вони самі себе такими роблять, — переконаний Мосійчук.

Росія не вийшла за межі радянського впливу

Віталій Луньов зазначив, що, дійсно, вони самі себе такими роблять.

А чого? З самого початку ви казали про Радянський Союз, про ідею дефіцитарності і багато чого іншого. Так от, справа в тому, що після Радянського Союзу у Росії практично не було такого часу, щоб ідеологія держави і люди вийшли поза межі отого радянського та пострадянського впливу, щодо ставлення до світу цінностей, світу речей, світу майна, можливості сформувати середній клас, оскільки він завжди є основою будь-яких цивілізаційних зрушень, — зазначив Луньов.

У Росії століттями обманюють власне суспільство

Бо така багатовікова історія, яка завжди була пов’язана або з кріпосним правом, або з комунізмом, і постійне життя за уявною і реальною «залізною завісою». І на фоні цього героїзм, і здатність подолати сором, що насправді чогось нема, але це завжди нераціонально пояснювалося: або у нас високі мотиви, або «ми допомагаємо Африці чи Америці». Тобто це століттями побудована ідеологія обману власного суспільства, — переконаний академік.

За словами Луньова, це кріпацтво у Росії лишається досі.

І навіть попри те, що є багаті заможні люди в РФ, які працюють в державних корпораціях, це ніяк не пов’язано з приватною, нормальною приватною власністю, бізнесом. Це знову продовження служіння на великі державні корпорації. І ці люди задають тон і темп такого світобачення.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар.

Читайте також: Змінити ситуацію в Росії може лише демократична революція — академік Української академії наук Віталій Луньов

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?