Росія висунула нахабний ультиматум ПАРЄ
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія висунула нахабний ультиматум ПАРЄ

Росія висунула нахабний ультиматум ПАРЄ
Джерело:  online.ua

Росії можуть обмежити повноваження в ПАРЄ за ініціативою України, що викликало обурення у команди російського лідера Володимира Путіна. Члени російської делегації влаштували скандал і висунули нахабний ультиматум ПАРЄ. Вони пригрозили виходом Росії з Парламентської асамблеї Ради Європи вже 27 січня, якщо повноваження не будуть затверджені в повному обсязі. Такий ультиматум ПАРЄ висунув член російської делегації Леонід Слуцький, передає ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"У нашій позиції з цього питання нічого не змінювалося: якщо повноваження Росії в ПАРЄ не підтверджуються в повному обсязі, делегація покине Страсбург і не братиме участі в сесіях ПАРЄ. Ми не приймемо ніяких протиправних обмежень і санкцій. Це суперечить самій природі парламентаризму. Сподіваюся, у Асамблеї вистачить здорового глузду не доводити до нової кризи відносини з Росією ", - відреагував Слуцький на рішення ПАРЄ переглянути повноваження Росії в організації з ініціативи України.

Слуцький нагадав, що комісія з моніторингу протягом 24 годин підготує доповідь по Росії, який Асамблея повинна розглянути до кінця сесії і прийняти остаточне рішення. Очікується, то це рішення буде озвучено вже 27 січня. Слуцький пригрозив, що якщо воно буде не на користь Росії, то російська делегація відразу покине Страсбург і не братиме участі в сесіях ПАРЄ.

Нагадаємо, ПАРЄ ще на початку 2020 року в повному обсязі затвердила повноваження Росії. За результатами голосування за повернення російської делегації всіх прав в асамблеї проголосували 96 осіб, проти виступили 44 депутати. Зокрема, проти пропозиції України і країн-партнерів про обмеження повноважень Росії в ПАРЄ виступили представники Західної Європи - Німеччина, Франція Австрія, Іспанія, Італія та інші країни підтримали РФ.

Важливо додати, що Росія була позбавлена основних повноважень в ПАРЄ у 2014 році через окупацію українського Криму і агресії проти України на Донбасі. У 2017 році Москва заморозила сплату членських внесків і оголосила, що відновить виплати тільки після повного відновлення своїх повноважень в організації. Влітку 2019 року ПАРЄ пішла на поступки Росії і зняла санкції з делегації РФ без будь-яких додаткових умов. На наступний день асамблея відновила права російської делегації в повному обсязі. При цьому Росії не виконала жодної умови для повернення в організацію - окупація Криму та Донбасу, як і раніше триває, а українські політв'язні знаходяться в російських в'язницях.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 25 січня Україна офіційно оскаржила повноваження російської делегації в ПАРЄ. За оспорювання повноважень російської делегації проголосували 38 делегатів, з 30 необхідних. Тепер питання підтвердження повноважень розглядатиме моніторинговий, а потім процедурний комітет асамблеї.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?