Росія вже кілька днів обстрілює Одещину ракетами Онікс. Як їх можна збити
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія вже кілька днів обстрілює Одещину ракетами Онікс. Як їх можна збити

Росія вже кілька днів обстрілює Одещину ракетами Онікс. Як їх можна збити
Джерело:  online.ua

Одещина – під ракетними ударами Росії кілька останніх днів. Армія РФ обстрілює Одеську область ракетами П-800 "Онікс", які є складними цілями для української ППО.

Джерело: BBC News Україна

Російські ракети Онікс є аналогом американських Гарпунів

П-800 "Онікс"практично не збивають через високу швидкість та малу висоту, на якій вони рухаються.

Розробка цього озброєння почалася ще у РСРС, але завершувалася вже у 1990-х, тоді ж ракети було модернізовано.

П-800 "Онікс" мала бути універсальною протикорабельною ракетою, яка б запускалася з кораблів, літаків та наземних установок. Вона мала б стати аналогом американської зброї – Harpoon, – розповідає журналістка порталу "Мілітарний" Катерина Супрун.

По Одещині росіяни б'ють з берегових ракетних комплексів "Бастіон" з окупованого ними Криму.

Також їх можуть нести кілька російських фрегатів, корветів і підводних човнів.

Бойова частина "Оніксів" – 300 кг. Дальність дії – 300 км, а модернізованих "Онікс-М" – 800 км.

Хоча "Онікси" розроблялися перш за все як протикорабельні ракети, але можуть вражати і наземні цілі.

Можливо, як і Х-22, ці ракети замість корабля обирають велику будівлю, як це відбулося з житловим будинком у Дніпрі у січні цього року, – думає Катерина Супрун.

Фото: відкриті джерела

Якою зброєю можна збити російські Онікси

Ракети "Онікс" призначені для знищення плавзасобів, кораблів, летять вони на швидкості 2,6 Маха. Це понад 3000 км на годину, тобто швидкість велика. На марші ракета може підійматися високо для економії пального, а вже при заході на ціль може летіти фактично 10-15 метрів над водою для того, щоб знищити корабель, – пояснює речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Більшістю наявних в Україні систем ППО збити ці ракети дуже важко або неможливо.

Через високу швидкість збити засобами протиповітряної оборони малої дальності неможливо. Крім того, головка самонаведення має псевдопереналаштування, що ускладнює роботу засобів РЕБ, – додає Катерина Супрун.

А автори Defence Express пояснюють, чому радари не вловлюють такі цілі як "Онікси".

Радіогоризонт для цілі, яка перебуває на висоті лише 10 метрів, для РЛС, встановленої на висоті 25 метрів (приблизна висота низьковисотного радара 5Н66 комплексу С-300ПТ), складає лише близько 21 км. Цю відстань ракета "Онікс" долає за 31 секунду, – звертають увагу Defence Express.

Збивати "Онікси" можуть зенітно-ракетні комплекси проти балістичних ракет – установки Patriot та SAMP/T.

Але наразі подібного озброєння в ЗСУ дуже мало.

На сьогоднішній день повністю ешелонована, високоефективна ППО розміщена у Києві. При цьому інші міста мільйонники без прикриття. Поставок ППО від наших партнерів вистачило поки що тільки на таку систему у Києві..., - пише оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Офіційно Україна має два комплекси PATRIOT, а також комплекс SAMP/T. Невдовзі наша країна має отримати нові комплекси PATRIOT.

Водночас іншим способом протидії російським "Оніксам" можуть бути засоби радіоелектронної боротьби. Або знищення пускових установок "Бастіон" у Криму.

Це доволі складна задача навіть попри те, що орієнтовні пускові райони відомі. Зрештою комплекс "Бастіон" є колісним, що дозволяє йому активно переміщуватись, а час на приведення до бойової готовності складає менше 5 хвилин. Тобто єдине вікно їх ураження на пускових позиціях вкрай стисле, – попереджає Defence Express.

З врахуванням наявності у ЗСУ крилатих ракет Storm Shadow/Scalp, а також регулярних "прильотів" дронів зі зброєю ураження по військовій інфраструктурі росіян в Криму, можна припускати, що необхідні засоби в ЗСУ все ж є.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?