Росія зайняла жорстку позицію перед нормандським самітом: що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія зайняла жорстку позицію перед нормандським самітом: що відомо

Росія зайняла жорстку позицію перед нормандським самітом: що відомо
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 9 грудня, в Парижі відбудеться довгоочікуваний нормандський саміт, на якому проведуть переговори лідери України, Росії, Франції та Німеччини. У Кремлі виступили із заявою перед переговорами Володимира Зеленського, Володимира Путіна, Ангели Меркель і Еммануеля Макрона. Прес-секретар російського глави Дмитро Пєсков повідомив, що настрій Москви на зустріч серйозний і жорсткий, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Кремля.

"Лідери обговорять кроки, покликані забезпечити послідовну реалізацію Мінських угод від 12 лютого 2015 року з врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту. Що стосується настрою, настрій серйозний. Очікування одне - сприяти врегулюванню внутрішньоукраїнського конфлікту на південному сході цієї країни. І, крім того, здійснити важливі двосторонні зустрічі і з президентом Макрона, і з канцлеркою ФРН Меркель, і з президентом України Зеленським", - заявив Пєсков.

Він підкреслив, що Путін буде дотримуватися на нормандському саміті позиції по безальтернативності Мінських угод. Він не допустить "спроби їх розмивання".

Про жорстку позицію Путіна повідомили і інші джерела в російських держструктурах, які беруть участь в переговорах з Україною щодо врегулювання конфлікту в Донбасі і займалися підготовкою до саміту в нормандському форматі. Вони підкреслили, що Росія зайняла жорстку позицію з приводу послідовності виконання Мінських угод, переглядати які Москва не має наміру.

У МЗС Росії заявили, що на нормандському саміті потрібно шукати не альтернативу, а виконувати вже прийняті рішення.

"Треба йти за двома треками: по треку безпеки - завершити нарешті розведення сил, і по політичному - запустити процес шляхом введення в дію формули Штайнмайєра та прийняття інших рішень, які гарантували б незмінність і стійкість особливого статусу Донбасу", - заявив заступник голови російського МЗС Олександр Грушко.

Нагадаємо, нормандський саміт, в рамках якого зустрінуться лідери Франції, Німеччини, України та Росії, відбудеться 9 грудня в Парижі. Початок переговорів Путіна, Зеленського, Меркель і Макрона заплановано на 16:00 за місцевим часом (17:00 за київським). За планом переговори триватимуть три години до 19:00 (20:00 за Києвом), після чого учасники дадуть спільну прес-конференцію, на якій підіб'ють підсумки нормандських переговорів.

Головні питання, з яким їде Зеленський на зустріч нормандської четвірки - обмін полоненими, яких Росія незаконно утримує у в'язницях, справжнє припинення вогню на Донбасі і вибори в ОРДЛО після виведення з українських територій російських військ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МЗС України Вадим Пристайко назвав єдину мету Зеленського на нормандському саміті. Вона полягає в захисті інтересів українців, які проживають по обидва боки лінії зіткнення конфлікту на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?