Росія злиться, світ знову згадав про Крим - західні ЗМІ про перемогу Джамали на Євробаченні
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія злиться, світ знову згадав про Крим - західні ЗМІ про перемогу Джамали на Євробаченні

Росія злиться, світ знову згадав про Крим - західні ЗМІ про перемогу Джамали на Євробаченні
Джерело:  online.ua

Російські та українські ЗМІ вибухнули реакцією на перемогу

представниці України Джамали на Євробаченні-2016. Багато українських коментаторів вважають це перемогою в боротьбі за права кримських татар на анексованому Росією півострові, тоді як ЗМІ РФ сповнені «викривальних статей» і сюжетів про «політизованість» результату. Іноземні ж ЗМІ писали про реакцію України і Росії на результати конкурсу, паніку пропагандистів з РФ і те, як українці святкували перемогу.
ONLINE.UA зробив огляд публікацій західних видань, присвячених перемозі Джамали на Євробаченні.


Після перемоги на Євробаченні української співачки Джамали російські політики засудили «політичний» зміст пісні, в той час як засоби масової інформації закликали переглянути результат, зазначає

DW

.


Видання говорить про те, як політична еліта та ЗМІ країни шукали "політичні мотиви" в пісні і перемозі України і закликали до перерахунку голосів. «Глядачі обрали Росію, щоб виграти, експерти обрали Австралію, але, врешті-решт, Україна посіла перше місце», - цитує DW ведучу «Первого канала» Росії - одного з головних пропагандистських ЗМІ РФ.


The Guardian

пише про те, що політичний істеблішмент Росії в неділю криками обурення відреагував на перемогу України на конкурсі Євробачення, вимагаючи провести розслідування того, як була пропущена до участі "політизована" пісня і погрожуючи бойкотувати конкурс в наступному році.


Видання цитує заяву російського депутата Олени Драпеко, яка говорить, що перемога України «частково є наслідком пропагандистської інформаційної війни, яка ведеться проти Росії. Існує загальна демонізація Росії - що ми все зло, що наші спортсмени використовують допінг, що наші літаки порушують повітряний простір».


Ще один представник російського парламенту Костянтин Косачев заявив: «Програла Музика, бо перемогла явно не найкраща композиція. Програв конкурс, тому що замість чесного змагання перемогли політичні установки».


Офіційний представник МЗС Росії

Марія Захарова написала на своїй сторінці в Facebook, що в наступному році виступ Росії має бути про сирійського президента Башара Асада

, і навіть запропонувала дивний приспів для потенційної пісні англійською мовою: «Assad bloody, Assad worst. Give me prize, that we can host» («Асад кривавий, Асад найгірший. Дайте мені приз, щоб ми могли провести (Євробачення)» - ONLINE.UA). До речі, відзначимо, що користувачі соцмережі вкрай негативно відреагували на цю пропозицію.


The Guardian також згадав, що в інтерв'ю виданню за день до конкурсу Джамала зізналася: її пісня є досить політично зарядженою. Вона не була вдома в Криму майже два роки, заявивши, що боїться арешту, але більша частина її сім'ї досі живе там, і вона сказала, що, хоча її пісня була навіяна подіями 1944 року (депортацією кримських татар за Йосипа Сталіна, ONLINE .UA), вона також про більш пізні трагедії: «Звичайно, вона також і про 2014-й. Ці два роки додали стільки печалі в моє життя. Уявіть собі, що ви творча людина, співак, але ви не можете повернутися додому протягом двох років. Ви бачите в Skype свого діда, якому 90 років, і він погано почувається, але ви не можете відвідати його. Що я повинна робити: просто співати гарні пісні і забути про це? Звичайно, я не можу цього зробити».


Однак ознаку того, що за всієї політичної напруженості і військового конфлікту між Росією та Україною в останні два роки відносини між двома народами остаточно не зіпсувалися, видання бачить в голосуванні, де росіяни дали українській виконавиці 10 балів, в той час як Україна дала російському виконавцю Сергію Лазарєву повні 12 балів.


Reuters

робить акцент на коментарі лідера Меджлісу Рефата Чубарова, який сказав, що перемога Джамали стала ще одним кроком на шляху до звільнення Криму від російської окупації, процитувавши його пост в Facebook: «Ми побачили неймовірну кількість справжніх шанувальників таланту Джамали, прихильників незалежної України, союзників кримськотатарського народу».


Видання також відзначило заяву члена російського парламенту Франца Клінцевіча, який вважає, що українські господарі будуть використовувати конкурс у наступному році, щоб просувати свою "політичну програму в конфлікті з Росією". «Якщо нічого не зміниться в Україні, я не думаю, що ми повинні брати в цьому участь», - цитує політика Reuters, підкреслюючи різницю в реакції країн на перемогу України.


The Telegraph

у своїй статті говорить про те, як контрольовані Кремлем ЗМІ почали гонку в спробі зганьбити конкурс, а RT навіть видала дивну статтю під назвою «Євробачення фінансується системою ТВ-ліцензування, яка криміналізує бідних людей».


Однак хвороблива реакція не обмежується соціальними медіа і ЗМІ, підкреслило видання, кажучи, що навіть Філіпу Кіркорову, який брав участь у заході, здавалося, було складно залишатися ввічливим і спокійним щодо поразки Росії.


Видання

Herald Scotland

сконцентрувалося більше на позитивній ноті і розповіло, як українці в Лондоні святкували перемогу рідної країни. Федір Курлак, виконавчий директор Асоціації українців у Великій Британії, сказав, що він "стрибав від радості" після перемоги в суботу, яку він спостерігав у себе вдома зі своєю сім'єю в Лондоні.


55-річний Курлак сказав, що він не був упевнений, чи була пісня політичною заявою про поточний конфлікт: «Зараз в Криму люди бояться висловлювати свої думки. Той факт, що вона (Джамала, - ONLINE.UA) була в змозі висловити свої почуття, може дати цим людям надію».


«Великобританія дала Україні п'ять очок в глядацькому голосуванні, і так сталося по всій Європі, і я не впевнений, чи було це через політичні або культурні мотиви, але це може нагадати людям в Криму, що у них є підтримка», - додав він.


Інші українці в Лондоні святкували тріумф країни «горілкою і вином», за словами Романа Косицького, власника ресторану «Prosperity» в західній частині Лондона Твікенеме, де транслювався конкурс.


«Була чудова атмосфера... атмосфера вечірки. Всі раділи і святкували. Це був сюрприз. Люди танцювали. Люди кричали "Viva Україна"». Косицький сказав, що клієнти отримали безкоштовні напої після перемоги.


Члени української громади в Ексетерському університеті дивилися шоу разом і високо оцінили політичний характер пісні Джамали. Студент університету Роман Давумака сказав: «Ми знаємо, з якими труднощами зіткнувся кримськотатарський народ останнім часом, оскільки під час анексії (Криму - ONLINE.UA) в основному вони мали проукраїнську позицію, тому Джамала, швидше за все, не просто привернула увагу до депортації під час і після Другої світової війни, а й до нинішньої ситуації і знову поставила питання Криму в світі».


«Ми також дуже раді, що це пісня на серйозну тему, а не просто кумедна пісенька, яка перемогла, як це траплялося на Євробаченні раніше», - додав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?