Росіян не дивує жорстокість і ненависть через функціональність на рівні стада — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіян не дивує жорстокість і ненависть через функціональність на рівні стада — академік Української академії наук Віталій Луньов

Росіян не дивує жорстокість і ненависть через функціональність на рівні стада  — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

Як в росії культивують ненависть до українців та чим російське суспільство нагадує приматів обговорювали у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук та академік Української академії наук Віталій Луньов.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Доктор психології Василь Мосійчук запропонував повернутися до слова "примати".

Я коли читаю лекцію, кажу, що ви ж не можете бути стадом орангутанів, де кожен один одному шукає гниди, воші, щоб наблизитися до тіла вожака. У них це нормально. Вони не можуть зрозуміти, що можна по-іншому. Але приматна росія… Вони ж хочуть подавити воші кому? В кого гроші є або хто начальник. Або гниди давлять кому? Серед своїх в стаді, а на інші стада нападають. Чому така різниця в цієї групи людей? І чому ця ненависть робить стільки трагедії для українців?

Він зазначив, що заздрість – це набута звичка. Вона відразу пробуджує ненависть.

Бо є культура, зрада, ще щось в людей. І там швидко виникає ненависть. Але ж ми не були чоловіком і жінкою, ми свідомо розійшлися. Культура свідомо розділилася. Живіть своєю культурою, а ми – своєю. Для чого викривляти це всьому світові. І за що ці страждання? Бо ці страждання, як би ми не хотіли б, що б ми не говорили, і скільки б вони на Ладах не їздили, але їх сина вже не буде, не буде внуків. Страждає і їх світ. Може, вони до цього відносяться, як тварини, через ненависть до нас. Може, ненависть їм закриває очі, почуття родини. Вони ж народили ту дитину. Як можна заміняти тими Ладами загибель сина? Це такі субпродукти робить ненависть до нас?

Віталій Луньов каже, що так. Академік запропонував згадати, як у телефонних перехопленнях російських солдатів вони іноді кажуть батькам, що хочуть повернутися або втекти, а батьки кажуть: «тебе тут посадять».

Тобто такий страх перед владою, блокує будь-яку можливість для того, щоб чинити у інакший спосіб. Віталій Луньов порівнює це з пружиною, коли її схопив і відпускаєш, то вона вилітає.

Як в росії культивується ненависть

Але є прості речі. Російська РФСР проголосила про державний суверенітет 12 червня 1990 року. 8 грудня 1991 року проголосила про вихід зі складу СРСР. 26 грудня 1991 року отримала визнання незалежності росії з боку СРСР. Тобто країна, яка сама розвалювала СРСР, сама розлучилася з іншими союзними республіками, зараз живе ідеями і дискурсом, що в них щось забрали, відняли і від них пішли. Розумієте, яке це викривлення реальності? І тут, на цьому фоні, постійна пропаганда.

За словами академіка, така ненависть культивується за принципом посилення реакції за рахунок того, що ця емоція розповсюджується всюди. Це називається принципом циркулярної реакції.

Вона до тебе повертається іншою, коли ти її розповсюджуєш іншим. Це другий варіант, чому така стабільна ця ненависть до нас.

Третім варіантом стабільності ненависті є наявність в росії суспільства, де досі наявні касти.

Це ж не просто менеджмент в цій державі, це касти – влада, бюрократія. Інтелігенція десь там бігає, щоб не попасти. Потім бюрократи. І потім звичайні люди.

Це суспільство живе вже за принципом примітивності і стада.

Там, де є вожак. І все, що він каже, те і є правдою. Решта суспільств по мірі цивілізації починає жити правилами. Ще пізніше починає жити законами, а ще пізніше – принципами та інституціями. Я, може, не такий історик чи політолог. Але поки що я бачу, що там функціонують на рівні стада, тому така примітивність. І тому жорстокість і ненависть їх не дивує. Це начебто нормальне щось і цим ще й пишаються.

Читайте також: Влада повинна вводити санкції проти проросійських ЗМІ в Україні — професор нейропсихології Богдан Ткач

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?