Росіяни живуть в умовах постійної параної та ретравматизації — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіяни живуть в умовах постійної параної та ретравматизації — академік Української академії наук Віталій Луньов

Росіяни живуть в умовах постійної параної та ретравматизації — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

Як росіян переорієнтували від їхніх реальних дефіцитів до штучних та як цьому сприяє постійна історична перетравматизація та параноя обговорювали у новому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Василь Мосійчук вважає, що російська верхівка створила деструктивні відносини зі своїм суспільством, тому що вони оббирають свою націю, крадуть у своїх дітей, батьків, пенсіонерів.

Що це дає їм, що вони великі перед американцями, європейцями. 74% суспільства до сьогоднішнього дня підтримують вбивства, ненависть. Надуті, бідні, голодні, які не мають нічого в своєму житті. Може вони б створили багато доброго, якби був конструктивізм між владою, політиками і простими людьми. Може якийсь порядок там треба навести. Може ми наведемо. Може росіяни одумаються. Ми поставимо нормального ставленика. Політична еліта обманула свій електорат, обікрала його, і сказала, що «ти – вєлікій». Українець такого не потерпів би. Українець взяв би вила чи тризуба і підняв того, хто прийшов до нього зі своїх. Так, як піднялися сьогодні ми проти тих, хто хотів забрати все у нас, - переконаний доктор психології.

Тож, Василь Мосійчук запитав у колег, звідки ця більшість людей, чому вони підтримують своїх вбивць? Чому люди не можуть прозріти?

Росіянам пропагують відчуття унікальності та постійної загрози

Віталій Луньов сказав, що є група людей, 5%. Вони відрізняються тим, що є дуже токсичні.

Це може, як якийсь вірус, який захоплює цілу систему, її переформатовує, а імунітету, щоб подолати цей вірус немає. Насправді, це все є колективна свідомість, колективне рішення. Це те, що у відповідь на дефіцитарність люди знаходять в загальному дискурсі, в загальній національній ідеї, начебто відповіді на складні для них питання, чого так бідно живуть, чого такі нещасні і багато іншого, і оцей фантазм, який розповсюджується, і є дуже токсичний.

Академік зазначив, що, за словами його знайомих, які бували в Росії, «на третій день фактично сам починаєш вірити в частину того, що їм пропагандують».

Це ж дуже нав’язливо пропагандують. І сам починаєш в це вірити. І каже: «Я повимикав всі телевізори, бо дах їде після всього, що там чуєш». Тому це державна політика, яка знизу підтримується прагненням позбутися комплексів недолугості, комплексів «чому я сиджу на землі, в якій багато золота, а не можу купити собі нормальний телефон і багато іншого». А зверху спускається відчуття унікальності і відчуття постійної загрози. Бо людина живе увесь час у відчутті, що зараз нападуть, заберуть. Оця нескінченна, історична перетравматизація вже в десятий раз. Вони щодня переживають Гітлера, Наполеона, турецькі війни. Тобто завжди ідеологія параної, вона просто викачує будь-який нормальний мозок.

В Росії культивують штучні дефіцити

За словами академіка, ця ідеологія переорієнтовує людину на уявні дефіцити.

Не на дефіцит добробуту, а дефіцит історичної справедливості XVII-го століття. Не дефіцит нормальної системи охорони здоров’я, а дефіцит пов'язаний з честю імперії. Горбачов помер, а ще півроку будуть розказувати, як це призвело до краху великої імперії. Тобто дефіцити реальні не задовольняються, а постійно створюються штучні. А в чому ідея штучного дефіциту? Що це симулякр, симуляція. От, якби мені казали: «Тобі конче треба третю руку». І от нав’язують мені цю третю руку. І так роками. І я вже ходжу і думаю, як мені її знайти, де купити, хтось може мені допоможе. Це штучно створений дефіцит, який постійно культивується і підтримується.

За словами Віталія Луньова, його ідея полягає у тому, що штучно створений дефіцит ніколи не можна поповнити і компенсувати. Тому людина і суспільство завжди знаходиться в підвішеному стані, а це поле для маніпуляцій.

Академік зазначив, що росіяни ніби застигли в часі і просторі, і не вірять, що можна на щось впливати, а якщо і вірять, то бояться, і знову починають вірити в свої штучні дефіцити.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар.

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?