Росіяни звикли жити у світі вигаданих законів, — професор нейропсихології Богдан Ткач
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіяни звикли жити у світі вигаданих законів, — професор нейропсихології Богдан Ткач

Росіяни звикли жити у світі вигаданих законів, — професор нейропсихології Богдан Ткач
Джерело:  online.ua

У чому полягає різниця між вигаданими та людськими законами та як українцям вдалося розпочати перегляд загальнолюдських цінностей на планеті обговорювали доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач в новому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме».

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Богдан Ткач запропонував розглянути, у чому полягає феномен закону з точки зору нейропсихології.

За його словами, закон — це лише фантазія маленької групи, яка має фінансові та владні можливості, щоб нав’язати своє бачення іншим людям. Подібні закони можна назвати вигаданими.

Проте також є й людські закони, які закладені в кожному з нас з народження.

Як відрізняються вигадані та людські закони

Професор нейропсихології Ткач пояснює, що вигадані закони — це завжди чиясь творчість та фантазія, адже вони не відображають конкретних закономірностей природи.

Але є закони, які закладені безпосередньо в людях, в нашому організмі. І коли ми потрапляємо в стан аномії – тобто коли старі закони, надумані людьми, не діють, а нові не створилися,– то в цей момент люди користуються тими законами, які в них закладені. Згадайте Помаранчеву революцію, згадайте Революцію Гідності. Наприклад, коли у Львові фізично вивели з ладу поліцію, прокуратуру, СБУ... Хіба ж настав тоді кінець світу? Ні. Люди керувалися оцим вродженим прагненням до співпраці та емпатії, – пояснює феномен людських законів Ткач.

Аномія (фр. anomie, від грец. ἀνομία — беззаконня) ― стан суспільства (суспільної системи), який характеризується порушенням або руйнацією (відсутністю) загальноприйнятих цінностей і соціальних норм як універсальних регуляторів поведінки людей.

Експерт звертає увагу на те, що росіяни звикли жити у світі вигаданих законів.

Якщо вони не виконуються – у них починається істерія.

В українців все навпаки – наш народ ніколи не забуває про людські закони й намагається керуватися переважно ними.

Україна розпочала перегляд загальнолюдських цінностей на планеті

На переконання Богдана Ткача, війна України та Росії – це не просто війна армій двох країн, а також битва законів, битва світоглядів.

Коли стається порушення людських законів, які в кожного з нас закладені, в людей виникає сильний опір і прагнення до справедливості. До прикладу, у людей прийнято: хто перший, того і є; якщо воно твоє, то воно тобі належить; якщо в тебе забрали, ти маєш право назад забрати. І коли в нас забрали Крим та інші території, у нас всіх автоматично, незалежно від національності, від віросповідання, прокинувся цей людський закон – це наше, ми повинні повернути, – пояснює Ткач.

Професор нейропсихології також висловив думку, що наша нація розпочала перегляд загальнолюдських цінностей на планеті, коли наважилася дати відсіч Росії.

Ми практично зараз руйнуємо оці надумані закони, глобальні, коли одним країнам можна нападати, а іншим – не можна. Коли одні країни мають право захищатися, а інші мають бути придатком. Практично наш президент і наша країна говорить, що всі країни мають бути рівними і всі країни мають користатися однаковим правом, без винятків. Ми практично робимо перегляд загальнолюдських цінностей на планеті, – наголошує експерт.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Читайте также:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?