Росії не вдалось заручитись підтримкою інших країн на саміті БРІКС — NYT
Категорія
Світ
Дата публікації

Росії не вдалось заручитись підтримкою інших країн на саміті БРІКС — NYT

Росії не вдалось заручитись підтримкою інших країн на саміті БРІКС — NYT
Джерело:  online.ua

Кремлівський диктатор та військовий злочинець Володимир Путін прагнув використати саміт країн БРІКС, який проходив у ПАР, аби заручитись підтримкою держав блоку у розв'язаній війні проти України, однак його плани зазнали поразки. 

Джерело:   The New York Times

Що відомо про спроби Кремля вплинути на країни блоку БРІКС  

Зазначається, що ключовими темами саміту було розширення блоку та протистояння коаліції західних держав.

Зокрема, зустріч лідерів країн-членів БРІКС у Йоганнесбурзі почалась із відеозвернення кремлівського диктатора.

 У своєму виступі перед лідерами Бразилії, Індії, Китаю та Південної Африки Путін, зокрема, звинуватив Захід у виході РФ з угоди щодо експорту українського зерна, що мало негативний вплив на продовольчу безпеку країн Азії та Африки.

Наша країна має можливості замінити українське зерно як комерційно, так і як безоплатну допомогу нужденним країнам, тим більше, що цього року наш урожай буде ідеальним. Росії навмисно перешкоджають постачанню зерна і добрив за кордон, і при цьому лицемірно звинувачують нас у нинішній кризі на світовому ринку, - цинічно заявив Путін, проігнорувавши рекордне зростання експорту продовольства з Росії протягом року дії "зернової угоди".

Однак в членів блоку БРІКС дуже різні інтереси і їм важко знайти спільну мову.

Що відомо про позицію країн-членів БРІКС

Бразилію, Індію та ПАР критикують на Заході за те, що вони не засудили вторгнення Росії в Україну, але усі хочуть залишатися в добрих стосунках як зі Сполученими Штатами та Європою, так і з Китаєм і Росією.

Вони разом також розглядають БРІКС як ядро дипломатичного та економічного блоку, який матиме протистояти альянсам, у яких домінує Захід (приміром, як "Велика сімка"), прагнуть до розширення блоку. Десятки країн подали заявки на вступ до БРІКС, зокрема, Саудівська Аравія, Індонезія, Єгипет, Аргентина.

Міністр торгівлі Китаю Ван Веньтао у промові, зачитаній ним від імені китайського лідера Сі Цзіньпіна, наголосив, що БРІКС "це не місце з тренувань у тому, аби приймати чиюсь сторону, створювати блокове протистояння".

Хоча війна в Україні, зокрема, в контексті "зернової угоди", обговорювалася участниками саміту, жодна зі сторін не висловила підтримки Росії.

А президент ПАР Сиріл Рамафоса за підсумками зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпіном наголосив, що вони "погодилися з важливістю діалогу та переговорів між двома сторонами". Крім цього, Рамафоса закликав Росію до відновлення зернової угоди та повернення в Україну викрадених дітей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?