Російський екзархат в Європі відмовився підкорятися Константинополю: що відомо
Категорія
Світ
Дата публікації

Російський екзархат в Європі відмовився підкорятися Константинополю: що відомо

Російський екзархат в Європі відмовився підкорятися Константинополю: що відомо
Джерело:  online.ua

Синод в Стамбулі прийняв рішення про саморозпуск російського екзархату в Європі. В Константинополі вирішили скасувати Архиєпископії російських церков у Західній Європі та інтегрувати її парафії в різні святі митрополії Патріархату. 23 лютого російський екзархат провів збори, де було вирішено не підкорятися патріарху Варфоломію.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті Orthodoxie.com, передає ONLINE.UA.

Відомо, що Генеральна асамблея кліриків і мирян російського екзархату в Західній Європі провела позачергове засідання напередодні в Парижі. У ньому прийняли участь 206 осіб, 191 з яких вступили проти саморозпуску. Передбачається, що свою подальшу долю, а саме питання канонічного підпорядкування після фактичного відходу від Константинополя, російський екзархат визначить в найближчі три місяці. Рішення про підпорядкування буде затверджено на Генасамблеї в червні.

Нагадаємо, архієпископія православних російських церков у Західній Європі (російський екзархат) з центром в Парижі була створена на основі парафій російських емігрантів після революції 1917 року. У 1999 році патріарх Варфоломій підтвердив, що російський екзархат перебуває в підпорядкуванні Константинополя. В кінці листопада 2018 року, після того, як РПЦ відмовилася підкорятися Варфоломію через надання Томосу об автокефалії Україні, Синод в Стамбулі прийняв рішення про розпуск російського екзархату, а його духовенству і віруючим запропонували перейти в підпорядкування місцевих грецьких архієреїв.

Слід зазначити, що російський екзархат в Європі налічує 65 парафій, два монастирі та 11 діючих церков, а його клір налічує понад 100 священиків і 30 дияконів. Парафії російського екзархату знаходяться у Франції, Бельгії, Нідерландах, Великій Британії, Німеччини, Норвегії, Швеції, Данії, Італії та Іспанії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Мінкульт назвав церкви УПЦ МП, які повинні змінити назву в Україні протягом трьох місяців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?