Розірвання договору по Азовському морю з Росією: в МЗС України назвали наслідки
Категорія
Політика
Дата публікації

Розірвання договору по Азовському морю з Росією: в МЗС України назвали наслідки

Розірвання договору по Азовському морю з Росією: в МЗС України назвали наслідки
Джерело:  online.ua

Розірвання договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, підписаний Україною і Росією в 2003 році, може тільки викликати новий територіальний спір, але додаткових прав Україні не дасть.

Можливі наслідки після розриву договору між Україною і Росією по Азовському морю пояснила заступниця глави МЗС України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє ONLINE.UА.

За словами Зеркаль, договір між Україною і РФ по Азовському морю складається з п'яти статей, одна з яких ніколи не була реалізована. Йдеться про делімітацію Азовського моря. Представниця українського МЗС вважає, що угода про Азовське море суперечить конвенції ООН про морське право, тому Київ подав позов до Міжнародного трибуналу ООН, який винесе рішення вже в наступному році.

Нагадаємо, в Україні вирішили переглянути всі договори з Росією після окупації Донбасу і Криму, а також ситуації, що склалася в Азовському морі. Після того, як Україна вийшла з договору про дружбу з Росією, Верховна Рада запропонувала розірвати угоду і по Азовському морю.

25 жовтня Європарламент ухвалив резолюцію по Азовському морю і Криму, в якій визнав, що Москва незаконно намагається привласнити Азовське море. У документі прописано, що проти Росії будуть введені додаткові санкції, якщо вона продовжить агресію в Азовському морі.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що в Росії злякалися плану України по поверненню Азовського моря, в рамках якого будуть проведені спільні навчання з НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?