Розрахунки готівкою в Україні: у Гонтаревої прийнято гучне рішення
Категорія
Економіка
Дата публікації

Розрахунки готівкою в Україні: у Гонтаревої прийнято гучне рішення

Розрахунки готівкою в Україні: у Гонтаревої прийнято гучне рішення
Джерело:  online.ua

Національний банк України на чолі з Валерією Гонтаревою заборонив розрахунки готівкою для фізичних осіб при операціях на суму понад 50 тисяч гривень.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу НБУ.
Відповідна постанова НБУ набуде чинності з 4 січня.
Раніше гранична сума розрахунків для фізосіб готівкою становила 150 тисяч гривень.
Гранична сума розрахунків готівкою в 50 тисяч гривень встановлена ​​для угод між фізособою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня; той же ліміт буде діяти для розрахунків фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.
Читайте також: Звернення Гонтаревої до українців схвилювало мережу: з'явилося відео


При цьому, згідно з постановою НБУ, фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму понад 50 тис. грн шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та / або перерахування коштів на поточні рахунки (в тому числі в депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок в національній валюті).


Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, відзначають в Нацбанку.


У той же час гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного банківського дня залишається незмінною і становить 10 тис. грн.


У Нацбанку підкреслюють, що встановлення граничної суми розрахунків готівкою на рівні 50 тис. грн не завдасть незручностей громадянам і не буде зачіпати щоденні покупки населення.


"Рішення Національного банку України з цього питання повністю відповідає міжнародному досвіду - багато європейських держав (Франція, Бельгія, Португалія, Італія, Іспанія, Греція) встановили граничні суми розрахунків готівкою, інші країни також планують ввести аналогічні норми", - сказано в повідомленні НБУ.


Контроль за дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) згідно з Податковим кодексом України здійснюватимуть органи Державної фіскальної служби.


У регуляторі підкреслюють, що зниження граничної суми розрахунків готівкою посприяє забезпеченню стабільних надходжень готівки в банківську систему; прискоренню розвитку безготівкового сегмента.


У Нацбанку також зазначають, що комплексною програмою розвитку фінансового сектора України до 2020 року передбачено поступове зниження рівня готівки в економіці до 12%.


В НБУ нагадують, що в 2014 році цей показник становив 18,1%, а за результатами 2015 року скоротився до 14,6%.


Як повідомляв ONLINE.UA,

глава Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що курс гривні в Україні знижується штучно, і винні в цьому Кабінет міністрів і керівництво Національного банку

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?