Розстановка пріоритетів: Захід обирає між Сирією і Україною
Категорія
Політика
Дата публікації

Розстановка пріоритетів: Захід обирає між Сирією і Україною

Розстановка пріоритетів: Захід обирає між Сирією і Україною
Джерело:  Bloomberg

Після майже двох років санкцій і виключення РФ з G8 через анексію Криму і підтримку сепаратистів на сході України зростає ймовірність потепління у відносинах РФ із Заходом, пише Bloomberg, повідомляє ONLINE.UA.
Погіршення ситуації на території від Сирії до Лівії змушує міжнародне співтовариство переглянути санкції, які вдарили по уряду президента Російської Федерації Володимира Путіна. Як про спосіб отримання ключового дипломатичного посередника на своєму боці останнім часом досить багато посадових осіб із США і Європейського Союзу заговорили про можливість зняття санкцій в недалекому майбутньому.
«Останнім часом спостерігаються ознаки "умиротворення", - сказав Саймон Кихано-Еванс, головний стратег ринків в німецькій фінансовій компанії Commerzbank AG. - Виглядає так, як ніби всі сторони починають більш помітно просуватися у бік вирішення нинішнього геополітичного безладу».
Держсекретар США Джон Керрі скористався можливістю зробити заяву на Міжнародному економічному форумі в Давосі про ймовірність того, що США можуть розглянути питання зняття санкцій в цьому році, якщо умови Мінських домовленостей будуть виконані. Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле написав у газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung у понеділок, що ЄС повинен встановити більш тісні зв'язки з РФ, щоб допомогти завершити громадянську війну в Сирії і знизити напруженість на Близькому Сході між сунітами і шиїтами. Це сталося одразу після того, як міністр економіки Франції Еммануель Макрон сказав бізнесменам своєї країни в Москві, що Франція хотіла б, щоб санкції були скасовані до літа.
Професор політології Університету Джорджа Мейсона в Ферфаксі, Вірджинія, Марк Кац, сказав, що заява Керрі про можливість зняття санкцій це прагнення "заспокоїти тих європейських союзників, які незадоволені санкціями".
Європа має давню залежність від поставок природного газу з РФ і намагається впоратися з натовпами мігрантів з Сирії. А у зв'язку з мирними переговорами щодо Сирії, які були відкладені, але повинні початися 29 січня, в яких Росія є ключовим гравцем, криза в Україні більше не є пріоритетом.
У той час як РФ ніколи не була повністю виключена з міжнародних справ, відносини із Заходом постраждали, особливо в Сирії, де Путін підтримує режим Башара аль-Асада, якого США і Франція намагалися прибрати від влади.
Розмови про поліпшення відносин з РФ показують вміння Путіна показати зацікавленість у вирішенні конфліктів, навіть якщо це не зовсім так, каже керівник програми з РФ та Євразії британського аналітичного центру Chatham House Джеймс Ніксі.
"Пріоритетом Заходу є Сирія, пріоритетом Росії - Україна; їхні інтереси суттєво відрізняються від наших, - сказав Ніксі в інтерв'ю. - Путін може сказати:" Якщо ви дасте мені угоди щодо України і вплив у Сирії, то я розверну мої бомбардувальники і більше робитиму на вашому боці", що є привабливим для Заходу, чия основна проблема не Росія, а ісламський фундаменталізм".
Дорога до відновлення не без перешкод. 21 січня Великобританія постановила, що Путін "ймовірно" схвалив убивство колишнього російського шпигуна Олександра Литвиненка двома урядовими агентами десять років тому. Адам Шубін, який курирує санкції Казначейства США, сказав, що уряд США протягом довгого часу знало, що Путин корумпований.
Крайній термін для виконання Мінських угод був продовжений, у той час як обидві сторони звинувачують одна одну в затримках із реалізацією домовленостей. Але основним стимулом для Путіна бути більш послідовним зараз є різке падіння рубля і ф'ючерсів нафти, що дуже негативно відбивається на російській економіці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?