Розстріл російського екс-депутата в Києві: що відомо про Вороненкова
Категорія
Події
Дата публікації

Розстріл російського екс-депутата в Києві: що відомо про Вороненкова

Розстріл російського екс-депутата в Києві: що відомо про Вороненкова
Джерело:  online.ua

Російський екс-депутат Держдуми Денис Вороненков, розстріляний в центрі Києва 23 березня, у себе на батьківщині був оголошений "зрадником" і розшукувався за шахрайство. В Україні Вороненков виступив свідком у справі про втечу екс-президента Віктора Януковича.
Онлайн-хроніку подій в зв'язку з вбивством екс-депутата російської Держдуми в Києві читайте на ONLINE.UA
ONLINE.UA зібрав основні факти про те, як жив політик після втечі з РФ.
Утікач і громадянин України
Депутат Державної Думи Російської Федерації 6-го скликання Денис Вороненков разом зі своєю дружиною, також депутатом Держдуми РФ і оперною співачкою Марією Максаковою, приїхали в Україну в жовтні 2016 року і одразу ж звернулися до міграційної служби за отриманням громадянства. А уже 6 грудня і Вороненков, і його дружина отримали українські паспорти.
Це рішення викликало шквал обурення в українському суспільстві, оскільки комуніст Вороненков свого часу голосував за анексію Криму. Українці згадували десятки історій добровольців-іноземців, які воювали на боці України на Донбасі і так і не отримали українське громадянство - і ставили це в провину президенту Петру Порошенку.
Як виявилося пізніше, ці претензії були не зовсім обгрунтовані: громадянство Вороненков отримав завдяки українському корінню - його родичі живуть в Херсонській області.

Свідок у справі Януковича
Після приїзду в Україну Вороненков давав свідчення в ГПУ у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича. Російський політик, зокрема, заявляв, що Янукович повинен був отримувати в Росії "не притулок, а справедливий суд".
В українській пресі Вороненков неодноразово заявляв, що рішення Держдуми по анексії Криму було великою помилкою. Екс-депутат стверджував, що не голосував за відповідне рішення - його карткою нібито скористалися однопартійці.
Як пояснював в інтерв'ю українським журналістам Вороненков, покинути Росію ще до закінчення каденції Держдуми вони з дружиною вирішили через переслідування з політичних мотивів - як людей, «не вмонтованих в систему", а значить - що підлягають знищенню.

Шахрай?
Відносно Вороненкова в Росії було порушено кримінальну справу за фактом шахрайства. Йому ставили незаконні операції з нерухомістю. Вороненкова звинувачували, зокрема, в незаконному переоформленні будівлі кондитерської фірми в центрі Москви.
У Росії втечу Вороненкова і Максакової сприйняли дуже болісно. Після їх від'їзду в Україну практично на всіх ключових телеканалах захлинаючись обговорювали "зраду" цього подружжя і всіляко поливали їх брудом. Втім, і за кілька місяців після цієї події прізвище Вороненкова, як і раніше, залишається на слуху. Всього за три дні до вбивства екс-депутата Держдуми в Києві центральні російські ЗМІ знову почали масово писати про "злочини" депутата-втікача.
Відзначимо, в інтерв'ю "Цензору" Вороненков коментував можливість замаху на нього:
"- У Києві був здійснений теракт, був убитий колишній російський журналіст Павло Шеремет, обставини говорять, що він міг стати жертвою російських спецслужб. Ви не боїтеся, що ви також зараз є потенційною мішенню для російських терористів, і за вами можуть влаштувати полювання?
- Не можна недооцінювати будь-які ризики. Але я теж підготовлена ​​людина. І ризик є. Але ризик в Києві для мене не вище, ніж в Москві. Я готовий до ризику".
Як повідомляв ONLINE.UA, радник глави МВС Антон Геращенко раніше назвав розстріл Дениса Вороненкова "замовним політичним вбивством".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?