Розвідка Великої Британії заявила про успіхи контрнаступу ЗСУ на сході та півдні України
Категорія
Україна
Дата публікації

Розвідка Великої Британії заявила про успіхи контрнаступу ЗСУ на сході та півдні України

Розвідка Великої Британії заявила про успіхи контрнаступу ЗСУ на сході та півдні України
Джерело:  online.ua

Представники розвідки Великої Британії зазначають, що українські військові продовжують успішний контрнаступ на північно-східному та на південному фронтах. 

Джерело: Twitter-сторінка Міноборони Великої Британії

Як проходять контрнаступи ЗСУ на сході та півдні України

Зазначається, що на Харківщині українські військові повернули контроль над значною частиною територій на схід від річки Оскіл. Українські з'єднання просунулися за річку до 20 км у смугу оборони Росії у бік вузла постачання місто Сватове.

Вельми ймовірно, що Україна тепер може завдати удару по ключовій дорозі Сватово-Кремінна з більшості своїх артилерійських систем, що ще більше обмежить можливості Росії щодо поповнення своїх підрозділів на сході, - підкреслюється у зведенні Міноборони Великої Британії.

У політичному плані російське керівництво, швидше за все, буде стурбоване наближенням передових українських підрозділів до кордонів Луганської області, яку, як заявила Росія, офіційно анексувала минулої п'ятниці.

Кремлівська армія провалилась на Херсонщині 

Аналітики з Інституту вивчення війни ISW зазначили, що армія РФ стрімко втрачає позиції на Херсонщині в результаті контрнаступу ЗСУ.

За даними аналітиків, елементи 126-ої бригади берегової оборони Чорноморського флоту діяли в цьому районі без ротації з березня.

Як зазначають експерти, лінія фронту настільки тонка, що деякі населені пункти на цій ділянці захищають 15 людей. При цьому для оборони 20-кілометрової лінії фронту потрібно 500 осіб із розрахунку приблизно 20 метрів на людину,

Неукомплектованість батальйонів на Херсонщині становить один солдат на 60 метрів лінії фронту.

Поряд з ефективними українськими наступальними операціями, це частково пояснює швидкий темп краху Росії на цій ділянці, - зазначають аналітики.

До того ж в ISW вказують на те, що кремлівському диктатору Володимиру Путіну не вдається врівноважити вимоги націоналістів, які стають дедалі радикальнішими, а також стримати розкол між пропагандою та силовиками.

Аналітики визначили три основні групи у нинішньому російському націоналістичному інформаційному просторі: російські блогери та військові кореспонденти, колишні російські офіцери та ветерани, а також деякі російські силовики.

Путіну необхідно зберегти підтримку всіх трьох цих фракцій, щоб підтримувати свої військові плани, але невдачі в Україні у поєднанні з хаотичною мобілізацією, мабуть, руйнують радикальну націоналістичну спільноту в Росії.

Наразі Путін намагається заспокоїти цю спільноту, показуючи деяких блогерів на державному телебаченні, дозволяючи силовикам формувати власні сили та продовжувати наступальні операції навколо Бахмута та Донецька, а також заспокоюючи ветеранів, віддаючи накази про мобілізацію, як вони давно вимагали, - зазначають аналітики ISW.

Серед самих блогерів виникають тріщини. Вони почали все частіше ставити під сумнів військові повноваження та права один одного пропонувати рекомендації для російських збройних сил.

Вони продовжують критикувати напади голови Чечні Рамзана Кадирова на Міноборони РФ.

Крім того, ветеранська спільнота незадоволена проведенням путінської мобілізації.

Потрясіння від провалів на фронті, мобілізація та її неефективне управління виставили на огляд для росіян розкол кіл прихильників Путіна.

Вони можуть навіть почати розповсюджувати уявлення про те, що Путін не повністю контролює ситуацію. Наслідки такого розвитку подій для його режиму важко передбачити, - підкреслюють аналітики ISW.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?