РПЦ в Україні: в УПЦ МП зробили гучну заяву про перейменування
Категорія
Україна
Дата публікації

РПЦ в Україні: в УПЦ МП зробили гучну заяву про перейменування

РПЦ в Україні: в УПЦ МП зробили гучну заяву про перейменування
Джерело:  online.ua

В УПЦ МП не бажають визнавати свій зв'язок з РПЦ і міняти назву відповідно до прийнятого закону. Там готують позов до Конституційного суду, в якому будуть відстоювати своє право називатися Українською православною церквою Московського патріархату.

Про це заявив голова юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інформаційно-просвітницький відділ церкви.

В УПЦ МП категорично заявили, що не збираються змінювати назву, що їх зобов'язує зробити закон.

"У тексті закону не має згадки про Українську Православну Церкву і не містить ніяких конкретних формулювань про те, хто і як повинен називатися. Це вже буде визначати відповідний орган державної влади після вступу в силу закону. Тому, мене, м'яко кажучи, дивують висловлювання деяких політиків, ЗМІ, які починають спотворювати офіційну назву УПЦ, стверджуючи, що УПЦ вже не існує, або, що вона нібито стала РПЦ в Україні. Це не відповідає дійсності", - заявив Бахов.

На його думку, прийнятий в Україні закон не позбавляє УПЦ МП назви, так як рішення про перейменування може приймати тільки Собор, а не Верховна Рада. Бахов підкреслив, що у Онуфрія вважають, що закон про те, що УПЦ МП має змінити назву із зазначенням приналежності до Росії, порушує конституційні норми і право на свободу віросповідання. Тому там мають намір оскаржувати його в судовому порядку.

"Крім цього він не відповідає Конституції України і порушує міжнародні зобов'язання, які на себе взяла наша держава, відображені в таких основоположних документах як, Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, Декларація про ліквідацію всіх форм нетерпимості та дискримінації на основі релігії або переконань, Конвенція про захист прав людини і основних свобод", - стверджує представник Онуфрія.

Нагадаємо, Верховна Рада 20 грудня прийняла законопроект, згідно з яким УПЦ МП повинна змінити назву і вказати свою приналежність до Росії. В УПЦ МП заявили, що цей законопроект порушує право на свободу віросповідання і дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України і закликали президента Петра Порошенка ветувати його. Однак 22 грудня Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ МП.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Російська православна церква (РПЦ) має намір продовжити впливати на ситуацію в Україні у зв'язку зі створенням незалежної церкви через міжнародні правозахисні організації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?