РПЦ вже хоче забрати знаменитий заповідник в Криму: соцмережі обурені
Категорія
Події
Дата публікації

РПЦ вже хоче забрати знаменитий заповідник в Криму: соцмережі обурені

РПЦ вже хоче забрати знаменитий заповідник в Криму: соцмережі обурені
Джерело:  НТС

Кримська єпархія Руської православної церкви має намір забрати собі 24 об'єкти музею-заповідника "Херсонес Таврійський", який є пам'яткою культурної спадщини ЮНЕСКО на окупованому півострові, в мережі обурені.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на телеканал НТС.
"Ми готуємо документи для того, щоб виконати закон 327, який від 11 листопада 2010 року "Про передачу церковної власності, яка перебуває у державній або муніципальній власності". Тобто сьогодні Сімферопольська і Кримська єпархія виконує закон Російської Федерації", - заявив протоієрей Сергій Халюта, який очолював музей до серпня 2015 року.
Він зазначив, що всі будівлі і споруди, які є на території Херсонеса - це будівлі колишнього Володимирського чоловічого монастиря, а держава повинна побудувати сучасний музейний комплекс для розміщення експонатів Херсонеса Таврійського.
"Ні Радянський Союз, ні Україна, ні сьогодні Російська Федерація на сьогоднішній день не зробила нічого, щоб цей музей став дійсно музеєм", - сказав протоієрей, додавши, що цінні експонати музею знаходяться в підвалі монастиря, непристосованих для цього, а "для віруючих експозиції в храмі - святотатство".
"Потрібно спокійно, без конфліктів поступово йти до розуміння того, що Богу потрібно повернути Богове, а Кесарю повернути кесарево", - заявив він.

Читайте також: При Україні і мріяти не могли: з'явилося нове відео того, на що Росія перетворила Крим
Єпархія в 2016 році вже направляла запит про передачу їй в безоплатне користування "Херсонеса", але Росмайно відхилило його через неповний перелік документів. Як пише РІА Новини, директор "Херсонеса Таврійського" Світлана Мельникова зазначила, що в разі позитивної відповіді на повторний запит єпархії музей повинен отримати відповідні приміщення, де він зможе розміститися.
"Сам музей-заповідник увійшов до списку особливо цінних об'єктів культури саме як археологічний комплекс, і розривати його територіально - це неправильно. Думка міністерства культури РФ виражена в такий спосіб: подібне рішення поставить під загрозу подальший розвиток Херсонеського музею-заповідника, що відповідає дійсності... Коли приймається рішення про передачу об'єкта, потрібна деяка дорожня карта, яка передбачає, як воно буде реалізовано. Поки я такої карти не бачу. Напевно, від цієї теми потрібно спокійно відмовитися", - сказала Мельникова.
Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков в свою чергу заявив, що у нього немає інформації щодо звернення єпархії.
"Безумовно, тут не можна говорити про якийсь спільний підхід. Це питання доцільності, яке обговорюється в кожному конкретному випадку", - сказав Пєсков, очевидно, натякаючи на передачу Ісаакіївського собору в Санкт-Петербурзі в користування РПЦ при збереженні музейно-просвітницьких функцій.
Користувачі мережі обурені наміром РПЦ забрати знаменитий заповідник.




Як повідомляв ONLINE.UA, в окупованому Криму українські патріоти розклеїли антиросійські листівки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?