Румунія жорстко відповіла на вимогу РФ вивести війська НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Румунія жорстко відповіла на вимогу РФ вивести війська НАТО

Румунія жорстко відповіла на вимогу РФ вивести війська НАТО
Джерело:  online.ua

Влада Румунії назвала недоречними та безпідставними заяви команди очільника Кремля Володимира Путіна щодо військової присутності союзників на східному фланзі НАТО.

Джерело: сайт МЗС Румунії

Румунія вперше відповіла на вимогу Кремля вивести війська НАТО

Міністерство закордонних справ Румунії звертає увагу офіційної Москви на те, що присутність Альянсу в союзних державах, - є суто оборонною реакцією на все більш агресивну поведінку Російської Федерації, особливо з 2014 року, коли українська територія Криму була незаконно окупована Росією, і така поведінка продовжує посилюватися.

Заклик до скорочення сил НАТО у всіх державах Альянсу, що приєдналися після 1997 року, включаючи війська, відповідно до вимог Москви вже міститься у пропозиціях Росії з європейської безпеки, оприлюднених у грудні 2021 року. Це прохання вже було однозначно відхилене Північноатлантичним альянсом як неприйнятне як публічно, так і в діалозі НАТО з Росією та США-Росія відповідно, - наголосила влада Румунії.

Глава МЗС Румунії Богдан Ауреску (фото - mae.ro)

Офіційний Бухарест також звернув увагу на те, що така вимога Кремля є неприйнятною і не може стати темою перемовн, враховуючи той факт, що позиція стримування та оборони безпосередньо пов'язана і є невід'ємною частиною механізму колективної оборони НАТО, на який не може мати права вето жодна третя країна.

Що важливо розуміти, 21 січня заступник генсека НАТО Мірча Джоане також відреагував на нову вимогу Москви - він заявив, що не Кремлюю вирішувати, де Альянс буде розміщувати свої сили.

Що РФ вимагає від США та НАТО

Як уже згадувалося раніше, 17 грудня МЗС РФ опублікувало "проєкти договорів" про фактично розподіл сфер впливу у Європі, які Кремль планує підписати з НАТО та Штатами.

Ба більше, РФ зажадала, щоб члени Альянсу взяли на себе зобов’язання, які унеможливлять розширення блоку у майбутньому, у тому числі приєднання України, а також інших держав.

Також офіційна Москва пропонує відмовитись "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії".

За словами речниці Білого дому, команда Джо Байдена не буде розглядати пропозиції та вимоги Кремль без європейських партнерів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?