Саміт Великої двадцятки зірвався в останній момент через скандал - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

Саміт Великої двадцятки зірвався в останній момент через скандал - що сталося

Саміт Великої двадцятки зірвався в останній момент через скандал - що сталося
Джерело:  online.ua

Надзвичайний саміт Великої двадцятки, який повинен був відбутися 24 квітня, зірвався. Причиною став скандал між США і Китаєм з приводу Всесвітньої організації охорони здоров'я. Вашингтон наполягав на тому, щоб ВООЗ відзвітувала про вжиті на початку епідемії коронавіруса заходи. Однак Пекін виступив проти такої пропозиції. Про гучний скандал повідомила гонконгська The South China Morning Post з посиланням на джерело, яке брало участь в підготовці до зустрічі, передає ONLINE.UA.

Повідомляється, що Вашингтон вимагає від ВООЗ звіту про ранні дії по боротьбі з коронавірусною інфекцією COVID-19, спалах якої відбувся в Китаї. Пекін, у свою чергу, відмовляється обговорювати розслідування діяльності ВООЗ.

"Таким чином, конференція була відкладена в останній момент", - стверджує джерело.

Як зазначає джерело, саміт Великої двадцятки може відбутися в найближчому майбутньому, якщо сторони дійдуть компромісу і домовляться щодо формулювань, які стосуються ВОЗ, в підсумковому комюніке.

Важливо відзначити, що про плани провести другий саміт G20 в форматі відеоконференції за участю президента США Дональда Трампа і голови КНР Сі Цзіньпіна офіційно не повідомлялося. Відомо було, що онлайн-зустріч лідерів Великої двадцятки повинна була бути присвячена розробці безпечних і ефективних тестів і вакцин для діагностики, профілактики і лікування COVID-19. До цієї зустрічі повинні були приєдналися президент Франції Емманюель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент ПАР Сиріл Рамафоса.

Нагадаємо, США неодноразово звинувачували Китай в несвоєчасному наданні даних про коронавірус. Зокрема, держсекретар Майк Помпео публічно закликав Китай та інші країни бути прозорими щодо статистики по COVID-19. Представниця МЗС Китаю Хуа Чуньїн у відповідь заявляла, що Пекін завжди дотримувався відкритої позиції щодо публікації даних про епідемію коронавіруса.

На тлі цього президент США Дональд Трамп 15 квітня оголосив про тимчасове припинення фінансування ВООЗ, так як організація "не виконала свій основний обов'язок і повинна бути притягнута до відповідальності" за те, що поширювала "китайську дезінформацію". Також Вашингтон оприлюднив звіт розвідки США, в якому говорилося про применшення масштабів епідемії з боку Китаю. Пізніше Трамп говорив, що сумнівається в достовірності офіційних даних влади КНР про кількість померлих від коронавіруса на території Китаю. Влада США допускає, що Пекін приховує дані про перші зараження через бажання перемогти в комерційній гонці при створенні вакцини.

При цьому представники Китаю всі звинувачення відкидають. А ВООЗ, в свою чергу, дякує КНР за прозорість даних про ситуацію з епідемією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що перший саміт лідерів G20 в форматі відеоконференції відбувся 26 березня. Його учасники домовилися виділити 5 трлн доларів для стабілізації світової економіки в умовах пандемії коронавируса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?