Самоізоляція vs імунітет: що ефективніше у боротьбі з коронавірусом?
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Самоізоляція vs імунітет: що ефективніше у боротьбі з коронавірусом?

Самоізоляція vs імунітет: що ефективніше у боротьбі з коронавірусом?
Джерело:  online.ua

Люди по всьому світу стали пасивними учасниками боротьби з епідемією коронавіруса. Уряди більшості країн визначили, що найефективнішим способом протистояння вірусу COVID-19 є самоізоляція. Так само й в Україні, громадяни змушені просто перечікувати епідемію, самоізолювавшись у своїх помешканнях.

Станом на 2 квітня, з нинішніх 804 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію в Україні до закладів охорони здоров’я госпіталізовано майже 50% хворих, один пацієнт підключений до апарату ШВЛ.

«Сьогодні ми маємо 804 випадки коронавірусної хвороби, 398 осіб госпіталізовано в заклади охорони здоров’я. Решта перебуває на амбулаторному (домашньому) лікуванні. Серед госпіталізованих – 20 дітей і 26 медпрацівників. На апараті штучної вентиляції легень перебуває одна особа», — повідомив під час брифінгу заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Про те, як можна попіклуватися про власне здоров’я та, чи наявні зараз методи, які можна використовувати для посилення власного імунітету, розповідає редакція ONLINE.UA.

В умовах карантину блогери, коучі, селебріті та експерти зі здорового способу життя — всі активно діляться контентом про правильне харчування і заняття спортом. Але чи вистачає мотивації та самодисципліни в українців, щоб підтримувати себе у формі під час самоізоляції? До карантину українці робили кілька тисяч кроків, виконуючи свої щоденні маршрути (дім-робота-дитсадок-магазин), то сьогодні максимальні прогулянки — «диван-холодильник». Як все ж таки така різка зміна активності впливає на імунітет людини?

«У розвитку вірусних захворювань грають роль 2 суб'єкта: вірус і безпосередньо людина. Все, що в даний момент робиться, все направлено на зменшення кількості інфікованих людей і на поширеність захворювання. При цьому не береться другий суб'єкт - людина. Захворіємо ми і як буде протікати захворювання, чи будуть ускладнення вірусної інфекції, залежить тільки від одного — від нашого імунітету», — пояснює Володимир Грицик, MD, невролог, нейрохірург, спеціаліст з клітинної терапії.

Дійсно, про другого суб'єкта епідемії — кожну окрему людину — мови в програмах боротьби від ВООЗ поки що не йде. Хоча по суті кожен українець може включитися в протистояння, не просто залишаючись у самоізоляції, а й подбавши про імунітет, при чому не тільки про свій, але і своїх близьких.

«Імунітет — це складний механізм з тисячі деталей. Він злагоджено працює, коли у людини сформований режим дня: сон, харчування, періоди фізичної активності. Зміна цього усталеного режиму - стрес! Ви напевно помічали, що поїздки на море, на яке ви їздите, щоб оздоровитися, часто закінчуються застудами? Це реакція вашого імунітету на зміну обстановки. Так і з карантином. Різка зміна ритму життя: нескінченний робочий день або повна відсутність роботи, постійні перекуси, нічні перегляди фільмів, відсутність прогулянок і спорту. Ваш імунітет стає більш чутливим до різних зовнішніх і внутрішніх факторів», — наголошує доктор-координатор компанії UA StemCell Костянтин Симиненко.

ЯКІ МЕТОДИ КОРЕКЦІЇ ІМУНІТЕТУ ДОСТУПНІ УКРАЇНЦЯМ? 

Якщо ви і ваші близькі були абсолютно здорові до епідемії?

Тоді вам достатньо дотримуватися звичного способу життя: збалансуйте харчування, не збивайте режим сну, провітрюйте приміщення, рухайтеся. У своєму проєкті «Міністерство здорового глузду» Уляна Супрун, екс-міністерка охорони здоров'я України, наприклад, закликає українців здійснювати прогулянки на свіжому повітрі, просто дотримуючись дистанції. Але нові умови карантину навпаки забороняють будь-які прогулянки, крім походу в магазин і вигулу собак. Тим, кому пощастило жити в приватному будинку, мають користуватися можливістю і багато часу проводити на вулиці.

Якщо ви страждаєте хронічними захворюваннями або мали проблеми з імунітетом?

Ваш організм перебував у зоні ризику і до епідемії, а значить, ви потребували консультації фахівця і раніше. Багато людей самі собі призначають іммуностимулятори, виправдовуючи таке рішення «своєю хворобливістю». Попит на ці препарати підтверджений порожніми полицями в аптеках, де раніше були різні аналоги імуномодуляторів. Повторюємо: не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря. Тим більше, що зараз це стало простіше, багато лікарів консультують онлайн.

Існують методи біоукреплення організму, коли корекція імунітету відбувається на клітинному рівні. Це комплексні методики зміцнення організму за допомогою стовбурових клітин. Україна — одна з провідних країн світу з клітинної терапії, але вартість процедур раніше привертала до клінік стовбурової терапії переважно іноземців. Сьогодні ж процедури зміцнення імунітету стали популярні і серед наших співгромадян.

Який принцип дії терапії стовбуровими клітинами? Стовбурові клітини — це універсальний будівельний матеріал для будь-яких тканин нашого організму. Їх кількість максимальна в період ділення клітин ембріона. У дорослої людини їх кількість скорочується з кожним роком, як наслідок - уповільнюється регенерація, ми старіємо, до 70 років імунітет людини становить 2-7% від активності імунітету молодої людини. Ін'єкції стовбурових клітин діють на Т- і В-лімфоцити, клітини-натуральні кілери (NK), макрофаги та інші ланки імунітету. Ефект від таких процедур триває від 1 до 2 років — якраз достатній термін, щоб пережити епідемію і дочекатися вакцин.

Як подбати про імунітет людей віком 60+?

Люди похилого віку, які страждають хронічними захворюваннями легенів, цукровим діабетом, захворюваннями ендокринної та серцево-судинної системи, знаходяться в зоні підвищеного ризику. Ізоляція в своїх квартирах і мінімізація фізичної активності ще більше погіршує їх стан і може спровокувати загострення захворювань. Наше завдання допомогти їм подбати про своє здоров'я. Цікавтеся їх станом, в разі необхідності організуйте їм онлайн-консультацію з профільним фахівцем. Якщо у вас є можливість, то організуйте їх життя так, щоб вони мали можливість безпечно здійснювати прогулянки. І не давайте їм займатися самолікуванням, краще допоможіть їм організувати лікування у професіоналів.

«Ми стали постійно отримувати запити на процедури біоукріплення організму стовбуровими клітинами. Часто цю послугу люди замовляють для своїх літніх батьків, або рідних з хронічними захворюваннями», - зазначає доктор Костянтин Симиненко.

Самоізоляція може стати опонентом нашого імунітету. Залишившись в замкнутому просторі, ми відмовляємося від звичного ритму життя, займаємося самолікуванням або користуємося порадами неперевірених експертів з Інтернету. Важливо не забувати, що завдання держави — загальмувати поширення епідемії і впоратися з її наслідками. А завдання кожного з нас — подбати про здоров'я, своє і своїх близьких.

Матеріал опубліковано за підтримки та консультацій компанії UA StemCell.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?