"Самопоміч" спромоглась вичавити максимальні бонуси з положення в міськраді Дніпра - ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

"Самопоміч" спромоглась вичавити максимальні бонуси з положення в міськраді Дніпра - ЗМІ

"Самопоміч" спромоглась вичавити максимальні бонуси з положення в міськраді Дніпра - ЗМІ
Джерело:  daily.rbc.ua

Бюджетна децентралізація надала фінансово-політичним групам в Україні нові можливості одержання надзвичайних економічних дивідендів при досить невеликих вкладеннях.
Яскравий приклад - фракція партії «Самопоміч» в дніпропетровській міській раді, яка з мінімальної кількості депутатських мандатів “вичавлює“ максимальну кількість бонусів, пише РБК-Україна в матеріалі “Бюджетна децентралізація по-дніпровськи: якими можливостями користуються політичні групи“.
Як пише видання, криза підвищив інтерес фінансово-політичних угруповань до бюджетних грошей, а децентралізація частково змістила фокус з центру на периферію.
“У результаті змін в законодавстві, місцеві бюджети в 2015 році зросли на 26 мільярдів гривень у порівнянні з 2014. Ще на 21 мільярд — тільки за перше півріччя 2016-го. В Дніпрі, про який мова буде йти нижче, бюджет зріс у 2016 році до 8,4 мільярда гривень порівняно з 5,3 мільярдами роком раніше. На тлі економічного спаду цей ресурс привернув не тільки визнаних метрів бізнесу на політиці, але і “нових осіб“, тих, хто прийшов у місцеву владу на постреволюційної хвилі“, - йдеться в статті.
Автор звертає увагу, що минулі вибори мера Дніпра багато хто вважають політичним тріумфом Бориса Філатова, однак це лише видима частина великої історії. “Філатов за результатами виборів отримав вкрай строкатий і неоднорідний склад міської ради, де у маленької фракції «Самопомочі» виявилася вирішальна роль у питанні формування більшості. Тому реальними тріумфаторами місцевих виборів в Дніпрі став зовсім не Філатов, який отримав в управління проблемне і напівзруйноване міське господарство, а не сама примітна в Дніпрі сім'я Мішалових. Після того, як секретарем міськради Дніпра став лідер місцевої «Самопомочі» В'ячеслав Мішалов, будівельні компанії його батька – Дмитра Мішалова – почали освоювати сотні мільйонів гривень з міського бюджету“, - повідомляє РБК-Україна.
Напередодні місцевих виборів Мишаловым пощастило зробити вдале вкладення в політичну партію «Самопоміч», яку В'ячеслав Мішалов почав представляти в Дніпрі з літа 2015 року.
"Провівши на виборах до міської ради групу з п'яти депутатів, Мішалов примудрився виторгувати собі крісло секретаря міської ради, а своєму соратнику – Артему Хмельникову, який очолював виборчий список «Самопомочі» - позицію голови бюджетної комісії. Ставка В'ячеслава Мішалова на бренд «Самопомочі» виявилася надвдалою.
Як повідомляють “Наші гроші“ з посиланням на дані “Вісника державних закупівель“, з березня по жовтень 2016 року фірма Дмитра Мішалова “Майстер-Буд“ отримала підрядів на суму 466,08 млн грн. У великому меню міських проектів, до яких компанія Дмитра Мішалова отримала доступ відразу після призначення В'ячеслава Мішалова секретарем міськради – ремонти доріг, реконструкція набережної Дніпра, медустанов і таких складних інженерних об'єктів, як дніпровські мости“, - йдеться в статті.
У листопаді 2016 року, згідно з інформацією “Наших грошей“, Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпропетровської міської ради за результатами тендеру замовив ТОВ “Завод Майстер-Профі“ капітальний ремонт автодорожнього мосту №2 через Дніпро за 177, 79 млн грн. За даними видання, з міського бюджету Дніпра на рахунки компаній Мішалових менш ніж за рік перекочувала суму понад півмільярда гривень.
Видання зазначає також, що для лідера партії Самопоміч Андрія Садового ситуація в Дніпрі може стати неприємним сюрпризом і приводом для численних запитань. “Лідер партії “Самопоміч“ Андрій Садовий, останнім часом міцно увійшов в образ одного з головних критиків влади, у зв'язку з вкрай небезпечною ситуацією навколо своїх соратників у Дніпрі, схоже, також стикається з серйозним викликом“ – пише РБК-Україна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?