Савченко зізналася РосЗМІ, що розуміла "Беркут" на Майдані
Категорія
Політика
Дата публікації

Савченко зізналася РосЗМІ, що розуміла "Беркут" на Майдані

Савченко зізналася РосЗМІ, що розуміла "Беркут" на Майдані
Джерело:  online.ua

Народний депутат  Надія Савченко  поділилася з російською радіостанцією спогадами про свою участь в «Майдані» взимку 2013-1014 років.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ефір з Савченко на «Ехо Москви».


«Складно приймати якесь одне рішення, коли ситуація постійно поточна і змінюється. Не можна сказати, що ось там: «Так, я вирішила бути на Майдані. Все, я там буду. Я, ось, підтримую». Але що робити на Майдані кожну секунду? Чи то зараз рубати дрова? Чи то зараз бігти за аптечкою, когось рятувати, так? Чи то брати щити, когось захищати? Це постійно мінливий процес», - сказала Савченко.


«Не знаю, з чим це можна взагалі порівняти. Якщо з мистецтвом, то є театри такі, як «Чорний квадрат», наприклад, в Україні, які грають з глядачем. Тобто вони втягують глядача, і ніколи не знаєш, як глядач дограє цю сцену і як поверне. Це якась ситуація, сюжет цього жанру», - продовжила Савченко.


«І тут точно так же. Якщо говорять, що хтось планував Майдан, або хтось задумував, то хто б що не планував і ні задумував, його було складно зрозуміти, що буде далі. Так? Тому що це вже почало жити життям людей... І кожен вибирав для себе на Майдані, що він буде робити в якомусь перспективному, глобальному напрямку», - сказала народний депутат.


Читайте також:  Савченко намагалася прорватися в ДНР і говорила, що бачить Плотницького і Захарченко в Раді


«Я розуміла одне: я є військовослужбовець. Тобто, я не міліція, я не внутрішні війська. При цьому я завжди залишаюся народом. І моя функція, як армії, звичайно ж, захищати народ від зовнішнього ворога. Тобто, виходить, народ - це і міліція, і ті люди, які на Майдані», - розповіла Савченко.


При цьому, за її словами, для неї не було більшої різниці в стороні конфлікту.


«Не було різниці, тому що я, як людина системи, військової якоїсь структури, я більше розуміла той же «Беркут». Чому? Тому що у них є наказ. Цього багато хто тоді не міг зрозуміти: «Ось, чому вони не з народом? Кинули б це все». А зараз ось армія стоїть і чекає. Ось, чому вони не воюють, так? Але у них є наказ», - сказала Савченко.


«Я на Майдані стояла, як ... Я себе відчувала, як розмежувальна стіна, для того щоб не почалося ось... Я розуміла, що є, звичайно ж, і президент, як для мене, військової людини, так? І я зараз як депутат. Для кожного військового я теж народ, який він повинен захищати. Тобто, присяга давалася захищати народ», - продовжила Савченко.


«І я розуміла, що є група людей (Януковича та інших), які, дійсно, є злом для розвитку українців, і їх політика, і їхні потреби - вони просто убивчі для основної маси народу. І я розуміла, що ось ця ось сутичка, коли люди стоять на Майдані по різні боки барикад, не можуть почути один одного, не можуть зрозуміти, що вони говорять про одне й те ж в основному, ними хтось користується. Я розуміла, що жоден камінь не долетить до Банкової, але він потрапить один в одного», - говорить Савченко.


«І тому там є відео, де я стояла, коли зупиняла, коли нападали хлопці, тобто, закидали ... Причому, не "Беркут", а ВВшників, тобто внутрішні війська, молодих хлопців. Тим по 17-18, тим точно так же. І ось вони між собою кидаються. Якийсь ще дід теж говорив, що: «Не треба, не починайте, хлопці. Ви ж однакові, у вас же одні матері. Навіщо ви це робите?» І коли потрапив камінь, один з ВВшників взяв щитом, просто закрив цього діда, і вони його випустили, щоб його там не побили», - згадує Савченко.


«І я зрозуміла, що стоять перед нами нормальні хлопці, ну, нічого на них всю агресію спускати. «Беркут» - він стоїть далі, і, як би, навіть, і не весь «Беркут» так думає. Ну, просто у всіх є накази, їм сказано: «Зупинити», ось вони зупиняють », - говорить Савченко.


«Потім коли, звичайно, «Беркут» ломанувся, коли вже було таке, ось... Я бачила, що є деякі, які, так, дійсно, агресивні, які хочуть прям розірвати цей народ, бо: «Що це за бидло? Ми ж тут менти, ми ж боги життя». Ну, було таке, ось ця система вміла себе так відчувати!", - згадує народний депутат.


«І я бачила, що навіть в цій ситуації, коли там витягли одного теж поранену людину і сам міліціонер - він закривав ...«Беркут». Причому, не просто ВВшнік, а «Беркут» - він закривав цього діда, говорив: «Не треба, не бийте», тобто зупиняв своїх же», - продовжує Савченко.


«Не треба зриватися в цю сліпу злісну агресію, треба завжди відчувати, що ти людина ... І моя задача була на Майдані - те, що я відчувала, що повинна це зупинити. І коли почалася стрілянина, я зрозуміла, що не маю права взяти зброю, тому що мою зброю я маю право в руки брати, тільки якщо вона адресована проти зовнішнього ворога. Ось, на війні - так, а внутрішні конфлікти - ні», - сказала Савченко.


«Тому я взяла аптечку і пішла займатися тим, чим вмію, - рятувати», - згадує народний депутат український «Євромайдан».


Як повідомляв ONLINE.UA,  нардеп Надія Савченко 2 січня знову поїхала на Донбас, чим викликала масу питань у користувачів мережі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?