Сепаратистів Донбасу задовго до війни навчали в Росії, а місцева влада все знала - активіст
Категорія
Події
Дата публікації

Сепаратистів Донбасу задовго до війни навчали в Росії, а місцева влада все знала - активіст

Сепаратистів Донбасу задовго до війни навчали в Росії, а місцева влада все знала - активіст
Джерело:  online.ua

Жителі Донбасу, які взяли активну участь в підготовці сепаратистського перевороту на початку 2014 року, ще в 2013 році виїжджали до Росії на спеціальні тренінги.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів Святослав Чорногор, глава Краматорської міської громадської організації "Фонд розвитку громади"

.


"Ще до Нового року в Краматорську було відомо, що буде на Донбасі. Такий був момент: в місті діяла ініціативна група - вісімнадцять чоловік в неї входило. Вони і розгойдували човен в 2014 році. І є інформація (її і правоохоронці підтверджували): всі вони в жовтні-листопаді 2013 року двома групами виїжджали на місяць в Росію - їх там тренували. Це не громадські працівники, абсолютно ліві люди. Наприклад, продавщиця, яка займалася потім організацією сепаратистського референдуму. У цю групу з вісімнадцяти осіб входили люди, між собою пов'язані: наприклад, чотири-п'ять ріелторів, або мешканці одного будинку, сусіди. Тобто знайомі підтягнули знайомих - "рубонути бабла". Ось один з них, Павло Цвілий, директор агентства з продажу нерухомості "Альянс плюс", був публічним керівником ініціативної групи, виходить - був найрозумніший. Він зараз в ДНР, в Дебальцевому - заступник "глави адміністрації міста", - розповідає активіст.



Виступ Павла Цвілого на мітингу. Відео Святослава Чорногора


"Я викладав ці виступи на Youtube. Мої колеги звертали на це увагу, писали на Цвілого і компанію заяви в СБУ, де мої відеозаписи використовувалися як доказ - але СБУшники були в долі, і за цим нічого не послідувало", - говорить Чорногор.


Читайте також: Ті, хто створив ДНР,

і сепаратисти тотально взяли владу на підконтрольному Україні Донбасі

За його словами, у сепаратистів все готувалося дуже ретельно: "Так начальник міжрайонного відділу управління СБУ в Донецькій області Петро Зима незадовго до початку подій перевівся до Криму, працював в СБУ Севастополя, і після захоплення Криму очолив там відділення ФСБ. А потім він курирував "органи держбезпеки "ДНР", - розповідає активіст.


За словами Чорногора, депутати Краматорської міськради знали про підготовку перевороту, тому розпродавали своє майно і переїжджали в спокійні місця.


"Про те, що станеться, в місті деякі люди добре розуміли. Ось було два депутати в Краматорській міськраді - представники великого заводу, впевнено себе почували. У них були посади, гроші, повага. Обидва молоді, а значить були перспективи, тому що якщо молоду людину від заводу завели в депутати, значить начальство зробило на них ставку. Один з них Шепотько Костянтин, другого не пам'ятаю, як звати. І ось перед Новим роком вони продали квартири і поїхали в Крим", - згадує Чорногор.


На його думку, місцева влада і правоохоронці хотіли самі контролювати ситуацію в Краматорську, тому не дозволяли бешкетувати заїжджим "тітушкам".


"Проросійські мітинги в Краматорську почалися в лютому 2014 го і вони проходили практично кожного тижня. Краматорський "Євромайданчик" почався тоді ж, коли і Євромайдан в Києві. І у нас було все відносно спокійно, за винятком рідкісних хуліганських витівок - то прапор вкрадуть, то прийдуть посваряться. А 22 лютого єдиний раз приїхали "гастролери", яйцями кидалися, і так далі. Це був єдиний випадок, коли менти і регіонали допустили чужих - мабуть, зрозуміли, що це погано пахне, і, видно, сказали: не потрібно нам гастролерів, ми самі впораємося", - заявив активіст.


Читайте найближчим часом інтерв'ю зі Станіславом Чорногором про ситуацію на Донбасі.


Розмовляв Ярослав Гребенюк

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?