Сейм Литви визнав ПВК "Вагнер" терористичною організацією
Категорія
Політика
Дата публікації

Сейм Литви визнав ПВК "Вагнер" терористичною організацією

Сейм Литви визнав ПВК "Вагнер" терористичною організацією
Джерело:  online.ua

Сейм Литви 14 березня одноголосно визнав російську приватну військову компанію "Вагнер" терористичною організацією.

Джерело: LRT

Рішення Литви

У постанові, прийнятій Литвою йдеться, що "вагнерівці" та найманці становлять загрозу державній та громадській безпеці.

Документ також закликає інші країни наслідувати приклад Литви.

З початку російського вторгнення в Україну найманці ПВК "Вагнера" вчиняють "систематичні серйозні злочини агресії — вбивають і катують мирних жителів в Україні, бомбардують будинки та інші цивільні об'єкти — що є тероризмом", йдеться в документі.

Вагнер, приватна військова компанія, заснована Євгеном Пригожиним, бізнесменом, близьким до російського президента Володимира Путіна, що перебуває під санкціями ЄС і США [...], є тіньовим інструментом влади Росії, – додається в документі.

Також у резолюції наголошується на тому, що ПВК "Вагнера" безкоштовно отримує від російського уряду військову техніку, включно з ракетними комплексами "Град", танками та бронетехнікою, а також проходить навчання у Службі військової розвідки (ГРУ) Росії.

Серед інших причин визнання ПВК "Вагнер" терористичною організацією вказали також те, що бойовики звідти брали участь в окупації Криму в 2014 році, воювали на Сході України в 2015 році, а також причетні до кримінальної діяльності в Центральноафриканській Республіці, Судані та Малі.

У травні минулого року Сейм Литви також визнав дії Росії в Україні геноцидом, а Росію державою-спонсором тероризму.

Позиція інших країн щодо ПВК Вагнер

Раніше адміністрація Байдена вже визнала ПВК "Вагнер" глобальною злочинною організацією та запровадила відповідні санкції. Але американський парламент хоче піти далі та закликає Державний департамент визнати угруповання терористами. Адміністрація Байдена поки відмовляється ухвалювати таке рішення.

Також повідомлялося, що Міністерство фінансів Сполучених Штатів визначить російську приватну військову компанію “Вагнер” транснаціональною злочинною організацією і розширить санкції проти неї.

Нижня палата парламенту Канади теж одностайно підтримала постанову про направлення уряду пропозиції щодо визнання ПВК “Вагнер” терористичною організацією. Остаточне рішення за Урядом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?