Ще один палаючий Донбас - Зеленський попередив про неминучу небезпеку
Категорія
Політика
Дата публікації

Ще один палаючий Донбас - Зеленський попередив про неминучу небезпеку

Ще один палаючий Донбас - Зеленський попередив про неминучу небезпеку
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський 15 серпня звернувся до влади Білорусі - він вважає, що вона явно знехтувала довірою, об'єктивністю і адекватною оцінкою негативних наслідків, передавши бойовиків ПВК "Вагнера" Росії. Президент України попередив білоруського колегу Олександра Лукашенка, що це він прийняв не просто несправделиве рішення проти української держави. Зеленський переконаний, що "вагнеровці", яких він назвав демонами сучасної війни, продовжать свою справу і в Білорусі виникне новий палаючий Донбас. Таким чином Зеленський відреагував на скандальне рішення Лукашенко віддати бойовиків, частина з яких воювала проти України на Донбасі, Росії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку українського лідера в соцмережі.

"Кілька слів про важливе з ВЕЛИКОЇ ЛІТЕРИ. Про тих самих «вагнерівцях», демонів сучасної війни, яких уряд Білорусі віддав ... Росії. На мій погляд, це дивно, некоректно і точно неприйнятно в дружніх міждержавних відносинах. По-перше, публічно наговорити про якесь нібито втручання України у внутрішні процеси в Білорусі. Цього точно не було. А по-друге, людей, які дійсно мають відношення до безумовного втручання як в справи Білорусі, так і України - перш за все України - демонстративно віддати третій стороні. Це погана історія. Історія, в якій явно знехтували довірою, об'єктивністю і адекватною оцінкою негативних наслідків", - обурений Зеленський.

Президент України нагадав, що Офіс Генерального прокурора України звертався в Генеральну прокуратуру Білорусі про видачу затриманих бойовиків в Україну. Всім цим особам, серед яких 9 українських громадян, було обгрунтовано повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України), але білоруська сторона залишила звернення без відповіді.

"Вважають таке рішення, м'яко кажучи, несправедливим, таким, що не відповідає духу відносин між Україною і Білоруссю, заснованих на принципах поваги і взаємної допомоги. Наслідки цього рішення будуть катастрофічними. Ми розуміємо, що «вагнеровці» все одно повернуться до свого звичного заняття - поширення війни. Дай Бог, щоб білоруській владі не довелося на території своєї країни отримати палаючий знекровлений Донбас, створити який всі ці «вагнерівці» дуже добре вміють ", - попередив Зеленський Лукашенко про неминучу небезпеку.

Український глава при цьому впевнений, що всім "вагнеровцям" рано чи пізно доведеться відповідати перед законом. Зеленський підкреслив, що уникнути відповідальності ніхто не може.

Як відомо, 29 липня в Білорусі затримали 33 росіян, які опинилися бойовиками Вагнера. У Білорусі офіційно заявили, що метою бойовиків була "дестабілізація ситуації" перед виборами президента Білорусі і підготовка теракту. Згодом Мінськ повідомив, що 14 із затриманих під Мінськом бойовиків ПВК "Вагнер" воювали на Донбасі. 12 серпня Україна запросила у Білорусі видачу бойовиків, щоб засудити їх за участь у війні проти України. У Путіна домагалися звільнення "вагнеровців" - на даний момент відомо, що Лукашенко поступився Кремлю, і 32 затриманих бойовиків вже знаходяться в Росії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в РНБО відреагували на скандальне рішення Лукашенко проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?