Ще одна країна завдала безжалісного удару по Лукашенко
Категорія
Політика
Дата публікації

Ще одна країна завдала безжалісного удару по Лукашенко

Ще одна країна завдала безжалісного удару по Лукашенко
Джерело:  online.ua

Швейцарія, яка не є членом Євросоюзу, вирішила підтримати європейські санкції проти режиму Олександра Лукашенка, який незаконно захопив владу і оголосив себе президентом Білорусі. Напередодні міністерство економіки Швейцарії розширило персональний список санкцій проти Білорусі, в який внесла 40 імен білоруських чиновників. Серед них - міністр оборони Білорусі Юрій Караєв і глава ЦВК Лідія Єрмошина. Швейцарські санкції проти Білорусі вступили в силу ввечері 13 жовтня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт швейцарського Державного секретаріату економіки.

"До списку додано 40 фізичних осіб. Заходи щодо них вступили в силу 13 жовтня в 18 годин", - повідомили в швейцарському відомстві.

Відзначається, що санкції проти режиму Лукашенка мають на увазі фінансові обмеження - заморожування рахунків і економічних ресурсів та заборону в їх наданні, а також про обов'язок декларувати блоковані майнові цінності. Президентка Швейцарії Симонетта Соммаруга, коментуючи розширення санкцій проти режиму Лукашенка, заявила, що глибоко стурбована новинами з Білорусі про те, що для придушення мирних демонстрацій він вирішив використовувати летальну зброю. Вона нагадала білоруському диктатору, що відповідно до міжнародного права застосування сили неприпустимо.

Нагадаємо, влада Європейського Союзу 12 жовтня офіційно повідомила, що вже готова ввести персональні санкції проти Олександра Лукашенка. Це зазначається у висновках, прийнятих на засіданні Ради Євросоюзу із закордонних справ. Відзначається, що Рада рішуче засуджує насильство, застосоване режимом Лукашенка щодо мирних протестувальників, а також вимагає звільнити всіх затриманих, включаючи політичних в'язнів. До цьог члени блоку ввели обмежувальні заходи проти 40 осіб, відповідальних за шахрайство з президентськими виборами і жорстокі репресії проти мирних акцій протесту в Білорусі.

Як відомо, масштабні протести в Білорусі тривають вже третій місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, які не визнають легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

2 жовтня проти Білорусі були запущені і санкції ЄС. У списку санкцій потрапили 40 білоруських чиновників, правда, серед них немає Олександра Лукашенка. Французький президент Емманюель Макрон пояснив це тим, що включення Лукашенко в санкційні списки означало б відмову від діалогу з Мінськом. Персональні санкції проти Лукашенка і його сина Віктора ввели Великобританія, Канада і прибалтійські країни. США приєдналися до цих заходів, але не стали включати в санкційні списки Олександра і Віктора Лукашенко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні вирішили приєднається до європейських санкцій проти Лукашенка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?