Ще три країни опинилися під загрозою через Росію - розкрито резонансні дані
Категорія
Світ
Дата публікації

Ще три країни опинилися під загрозою через Росію - розкрито резонансні дані

Ще три країни опинилися під загрозою через Росію - розкрито резонансні дані
Джерело:  online.ua

Росія поставила під загрозу ще три країни - Фінляндію, Норвегію та Швецію, де зафіксовано підвищення рівня радіації. Чиновники з ядерної безпеки припускають, що причиною стала несправність на атомній електростанції, розташованої на заході РФ. В Росенергоатомі заперечують будь-які проблеми на Ленінградській і Кольській АЕС. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Independent.

Відзначається, що про зростання рівня радіації компетентні органи Фінляндії, Норвегії та Швеції повідомляли протягом цього тижня. Ще 23 червня про це оголосило Управління з радіаційної безпеки Швеції, одночасно додавши, що не може вказати джерело радіоактивного забруднення. 26 червня Національний інститут громадського здоров'я та навколишнього середовища Нідерландів заявив, що проаналізував передані Норвегією дані і встановив, що джерелом радіації є західна Росія. Там розташовані дві АЕС - близько Санкт-Петербурга і Мурманська.

"Склад нуклідів може вказувати на пошкодження паливного компонента атомної електростанції, але конкретне місце розташування джерела визначити неможливо через обмеженість інструментів вимірювання", - йдеться в повідомленні.

Відомо, що недалеко від кордону з російським Кольским півостровом виявили йод-131. Пізніше фахівці з Фінляндії і Швеції виявили цезій-134, цезій-137, кобальт-60 і рутеній-103. Уточнюється, що викиди вкрай малі і поки не несуть небезпеки для людей і навколишнього середовища.

У Росії заперечують причетність до викиду радіації в країнах Скандинавії. Російський атомний енергетичний оператор Росенергоатом запевняє, що АЕС на заході Росії працюють в нормальному режимі і ніяких випадків, пов'язаних з викидом радіонуклідів за межі захисних споруд, не зареєстровано.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що радіація з Росії після вибуху ядерної ракети під Севердвінском досягла України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?