Що буде з Сирією після відходу Путіна - аналіз приватної розвідки США
Категорія
Політика
Дата публікації

Що буде з Сирією після відходу Путіна - аналіз приватної розвідки США

Що буде з Сирією після відходу Путіна - аналіз приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Коли Сирія почала розвалюватися в 2011 році, ті, хто був зацікавлений в цій країні (як всередині, так і за її межами), побачили шанс змінити давній статус-кво. Від повстанських угруповань в Дамаску до зовнішніх доброзичливців, таких як Іран, всі зацікавлені сторони намагалися прогнути ситуацію для своєї власної вигоди. Таким чином, навіть коли роздроблені і неузгоджені групи розривали територіальну цілісність держави, зовнішні сили не могли опиратися своїм бажанням.


Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про різні цілі зацікавлених сторін в Сирії і про те, які домовленості можуть стояти за несподіваними діями Росії. Повний звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


З різних причин, але у різних країн, включаючи Іран, Сполучені Штати, Туреччину, Росію і практично всю Європу, є постійно зростаючий інтерес до надання впливу, або забезпечення стабільності в Сирії. Члени Ради зі співробітництва країн Перської затоки (РСАДПЗ) також зацікавлені в підтримці стабільності в регіоні, не кажучи вже про такі угруповання, як Хезболла і сили Ісламської держави. І те, що ці різні учасники раптом розуміють, це те, що мати свої інтереси в Сирії легко, але забезпечити успішний результат - дуже складно.


Росія розпочала сирійський конфлікт з цілої низки причин. Можна стверджувати, що основним завданням було отримати місце за столом, де вона може вести переговори щодо серйозних питань з іншими зацікавленими сторонами, такими, як Сполучені Штати і Європейський союз. Головним завданням Вашингтона в цьому питанні, з іншого боку, є стримування і знищення Ісламської держави, в той час як Хезболла хоче захистити свої флангові позиції і лінії забезпечення, на додаток до одного зі своїх найбільших покровителів. Ізраїль хоче запобігти зростанню військових можливостей Хезболли, зокрема за рахунок придбання небезпечної техніки. Туреччина ж повинна якимось чином управляти хаосом, створеним в результаті громадянської війни, одночасно стримуючи амбіції курдів, як в Сирії, так і у себе в країні. Іран хоче зберегти свій вплив серед союзників і бойових угруповань. РСАДПЗ, особливо Саудівська Аравія, хоче скорочення території охоплення конфлікту. І, нарешті, Європі потрібно припинення масового припливу мігрантів, який тільки посилює її внутрішні проблеми.


Хоча всі ці зацікавлені сторони і просунулися в якійсь мірі за допомогою підконтрольних сил, підтримки або прямого бою, Росія була останньою, хто безпосередньо включився в ситуацію. Потім, досить несподіваним жестом,

Путін оголосив про виведення своїх військових місій

, після чого послідувало практично миттєве реальне

часткове виведення повітряного складу

, підтверджене у вівторок, 15 березня. Це стрімко змінює розрахунки всіх задіяних осіб, які

намагаються зрозуміти наміри та можливі наслідки

такого ходу.


Проте, досить легко зробити висновки про те, які договори могли бути укладені деякими участниками. А якщо не були, то російські дії можуть вести до спроби укладення таких. З такою кількістю учасників та інтересів існує безліч можливих комбінацій. Наприклад, виведення військ Росією може відкрити можливість турецького військового втручання в північну Сирію. Туреччина хоче допомогти США розтрощити Ісламську державу, стримати територіальне розширення Загонів народної самооборони курдів, послабити повстанських маріонеток в регіоні і, в ідеалі, створити безпечну зону, де можуть міститися мігранти. Але російська військова присутність в північній частині провінції Алеппо, яке стало набагато агресивнішим з тих пір, як Туреччина збила російський військовий літак, перешкоджає прогресу в досягненні цих цілей. Зменшення ролі Росії в Сирії може змінити цю ситуацію.


Звичайно, Росія не зробить це просто так, а Туреччина мало що може запропонувати. Але серйозне турецьке співробітництво може зупинити потік мігрантів за кордоном, що Росія могла б уявити в якості подарунка для Європи в цілому. Росія хоче полегшення санкцій, а Туреччина хоче фінансової допомоги з мігрантами і більш вигідних відносин з Європою. Щось має надати і Європа, щоб Туреччина і Росія подолали розбіжності і почали співпрацю для припинення потоку мігрантів.


Подібні варіанти нескінченні, і цілком можна уявити собі майбутню велику угоду. Але це дуже небезпечно. В кінцевому рахунку, політичні сили в Сирії - яких до сих пір набагато більше, ніж тих, яким надають підтримку - і їх бажання будуть вирішальними факторами. Мабуть, останній режим припинення вогню був, насправді, просто затишшям в бойових діях. У великій схемі війни присутність Росії в Сирії була обмежена, і урядові лоялісти, підтримувані Іраном збройні формування і Хезболла ведуть головні бойові дії. У них є свої власні цілі, які вони хочуть зберегти незалежно від участі Росії. Повстанці, які настільки роздроблені, що у них немає достатньо згуртованого керівництва, побачать трохи ослабленого противника, як стимул, щоб повернути ініціативу. І з продовженням бойових дій все більше людей будуть змушені покинути свої будинки. Ці люди будуть продовжувати намагатися потрапити в Європу, де вони все ще бачать більше можливостей, незалежно від труднощів. Деяким навіть вдасться досягти своєї мети. Якщо суб'єкти, які ведуть переговори про передбачувану операцію, не в змозі виконати те, що обіцяють, Європейський союз буде менш схильний виконати свою частину.


У той час як конкретний результат не гарантований, він все ж ілюструє потенційні підводні камені будь-якої угоди. Зрештою, існують розбіжності між тим, що потужні зовнішні сили хочуть в Сирії і тим, що вони реально можуть зробити. Скорочення військової присутності РФ може відображати цей розрив: Росія відкликає свою військову присутність, перш ніж витратить занадто багато ресурсів, щоб допомогти Асаду досягти перемоги, в якій вона не до кінця впевнена.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?