Що приготувати на Великдень 2021: смачні рецепти на святковий стіл
Категорія
Культура
Дата публікації

Що приготувати на Великдень 2021: смачні рецепти на святковий стіл

Що приготувати на Великдень 2021: смачні рецепти на святковий стіл
Джерело:  online.ua

На великодній стіл господині, як правило, готують свої найвдаліші страви, які люблять всі члени сім'ї, доповнюючи їх всілякими разносолами. У традиційному меню, крім пасок і писанок, присутні: домашні ковбаси, запечене м'ясо, закуски з сирих і варених овочів, салати, холодець. Але якщо ви хочете в цьому році відійти від цього символічного меню і здивувати рідних новими кулінарними шедеврами, то виникає непросте питання - що приготувати на Великдень 2024, щоб було смачно і за всіма правилами? ONLINE.UА зробив добірку оригінальних і смачних рецептів на Великдень, які точно сподобаються вам та вашій родині.

Великдень 2021 - що можна і не можна готувати на свято

Великодній стіл завжди відрізняється особливим достатком: сирні паски, великодні кекси, пироги з начинками, печеня, в'ялені ковбаси, сирні та м'ясні нарізки - в цей день церква скасовує всі гастрономічні заборони, а значить їсти можна все, але в міру. Раніше в заможних сім'ях меню на Великдень готували з 48 страв - за кількістю днів Великого посту. Але ця традиція не має ніякого відношення до церковних канонів. Більш того, в церкві закликають в день Пасхи робити упор на само Світле свято, а не на меню - це справа десята.

Важливо не забувати, що для тих, хто дотримувався поста перед Великоднем, меню святкового столу повинно бути легким і збалансованим - організм після тривалого утримання від їжі не може відразу засвоювати велику кількість м'яса. Щоб свято Пасхи не закінчилося болями і не обернулося хворобами травної системи, дієтологи радять на великодній стіл ставити більше страв з риби та птиці, ніж зі свинини, відмовитися від жирних ковбас, замінивши їх запеченою індичкою, а також додати на стіл максимальну кількість овочевих салатів з зеленню (звичайно ж без майонезу).

Закуски на Великдень 2021: рецепти

М'ясні, сирні, овочеві нарізки, бутерброди зі шпротами і тарталетки червоною ікрою - незамінні атрибути будь-якого святкового столу. Але ми пропонуємо не робити на них акцент, а здивувати своїх рідних оригінальними великодніми закусками.

Заливні яйця

Ця закуска ідеально підходить по тематиці до Великодня і її можна видозмінювати за бажанням - заливні яйця можуть бути тільки з овочами, з додаванням відвареного м'яса або ж і зовсім перетворитися в десерт з фруктами.

Що потрібно:

  • цільна шкаралупа від яєць

  • м'ясний солоний бульйон - 500 г

  • желатин - 20 г

  • паприка - жовта і зелена

  • консервована кукурудза - 1 б. (або заморожена)

  • шинка - 300 г (або відварне м'ясо)

  • зелень

Як приготувати:

  1. Підготувати шкаралупу - вимити яйця, зробити отвір з тупого боку яйця, вилити вміст, промити всередині, висушити. Такі заготовки можна робити за кілька днів до свята в міру споживання яєць.

  2. Желатин замочити на 10-15 хвилин в невеликій кількості води до набухання, підігріти до повного розчинення і з'єднати з бульйоном.

  3. Нарізати на кубики овочі і шинку, укласти їх шарами в шкаралупу і залити бульйоном з желатином. Прибрати в холод на ніч.

  4. Перед подачею заливні яйця очистити від шкаралупи.

Шпинатовий рулет з лососем

Цей повітряний і легкий рулет не залишить нікого байдужим. Відмінна заміна традиційним рулетам з лаваша і бутербродам, а також справжня знахідка для тих, хто береже фігуру.

Що потрібно:

  • 150 г шпинату

  • 3 яйця

  • 2 ст.л. рослинної олії

  • 1 ч. л. розпушувача

  • 200 г сиру Філадельфія (або будь-якого іншого м'якого сиру)

  • 100 г слабосоленого лосося

  • сік лимона

  • зелень, чорний перц, сіль - за смаком

Як приготувати:

  1. Шпинат дрібно нарізати, з'єднати з 3 яєчними жовтками, додати розпушувач і масло. Отриману масу збити блендером

  2. Білки з сіллю збити миксером до міцних піків і поступово ввести в шпинатну основу, обережно перемішуючи

  3. Деко застелити пергаментом і рівномірно розкласти по ньому шпинатну масу

  4. Випікати в духовці при температурі 180 градусів 10 хвилин

  5. Сир Філадельфія змішати з перцем і соком лимона

  6. Готовий шпинатний корж змастити сирною масою і зверху викласти тонко нарізаний лосось (до половини основи)

  7. Згорнути рулетом, загорнути в харчову плівку і поставити в холод на 2 години

Салати на Великдень 2021: рецепти

А-ля Цезар

Полегшена версія популярного салату без грінок і майонезного соусу - то, що потрібно для здорового і правильного виходу із посту.

Що потрібно:

  • салатна суміш за смаком

  • куряче філе

  • перепелині яйця

  • сир пармезан

  • помідори чері

Соус:

  • 1 ст.л. гірчиці

  • 1 ст.л. лимонного соку

  • 1 ст.л. меду

  • 8 ст.л. оливкового масла

  • 2 ст.л. світлого бальзаміну

  • 1 зубчик часнику

  • сіль і перець за смаком

Як приготувати:

  1. Куряче філе нарізати на шматочки, посолити поперчити, додати сухий часник, копчену паприку, орегано, скропити лимонним соком, оливковою олією і добре перемішати. Промаринувати 30 хвилин і обсмажити на оливковій олії.

  2. Відварені яйця і помідори черрі нарізати на четвертинки.

  3. На блюдо викласти салат, курку, яйця і помідори, залити соусом і посипати сиром.

Салат з запеченого буряка з козячим сиром

Це легкий, корисний і смачний салат в ресторанному виконанні, який зможе приготувати навіть починаюча господиня.

Що потрібно:

  • 2 буряка

  • рукола

  • кедрові горішки

  • сир пармезан

  • оливкова олія, бальзамічний оцет

  • перець, сіль

Як приготувати:

  1. Рукколу викласти на тарілку.

  2. Запечений буряк нарізати соломкою або слайсами і покласти гіркою в центр тарілки на руколу.

  3. Заправити олією і бальзамічним оцтом, зверху посипати тертим пармезаном і кедровими горішками. Посолити крупною морською сіллю і поперчити за смаком.

Гарячі страви на Великдень: рецепти

Буженина в медовій глазуpі

Що потрібно:

  • свинячий оĸороĸ - 1,5-2 кг

  • вершкове маслo - 200 г

  • мед - 200 г

  • сoль, мелений перець - за смаком

Як приготувати:

  1. Oкoрoк натерти сіллю і меленим перцем, постaвіть в хoлoдильник маринуватися на 2-3 години (чим довше, тим краще)

  2. Мед растoпити на вoдяній бані, додати вершкове масло.

  3. Hамазати отриманою сумішшю м'ясо і вилoжить на деко.

  4. Запікати при температурі 180 градусів 1,5 години, періодично змащуя м'ясo мeдовим соком.

Запечена риба у фользі

Що потрібно:

  • стейки форелі

  • лимон

  • помідори чері

  • часник

  • оливкова олія

  • спеції, приправи, трави, сіль і перець - за смаком

Як приготувати:

  1. Зробити маринад - сік лимона, оливкова олія, сіль і спеції.

  2. Змастити стейки і обернути у фольгу, змащенк олією.

  3. Запікати 15 хвилин при температурі 180-190 градусів.

  4. Розгорнути стейки, прикрасити помідорами чері і запікати ще 10 хвилин до утворення рум'яної скоринки.

Смачного вам Великодня!

Раніше ONLINE.UА публікував 7 оригінальних і незвичайних способів пофарбувати яйця на Великдень, а також оригінальні рецепти пасок.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?