На великодній стіл господині, як правило, готують свої найвдаліші страви, які люблять всі члени сім'ї, доповнюючи їх всілякими разносолами. У традиційному меню, крім пасок і писанок, присутні: домашні ковбаси, запечене м'ясо, закуски з сирих і варених овочів, салати, холодець. Але якщо ви хочете в цьому році відійти від цього символічного меню і здивувати рідних новими кулінарними шедеврами, то виникає непросте питання - що приготувати на Великдень 2024, щоб було смачно і за всіма правилами? ONLINE.UА зробив добірку оригінальних і смачних рецептів на Великдень, які точно сподобаються вам та вашій родині.
Великдень 2021 - що можна і не можна готувати на свято
Великодній стіл завжди відрізняється особливим достатком: сирні паски, великодні кекси, пироги з начинками, печеня, в'ялені ковбаси, сирні та м'ясні нарізки - в цей день церква скасовує всі гастрономічні заборони, а значить їсти можна все, але в міру. Раніше в заможних сім'ях меню на Великдень готували з 48 страв - за кількістю днів Великого посту. Але ця традиція не має ніякого відношення до церковних канонів. Більш того, в церкві закликають в день Пасхи робити упор на само Світле свято, а не на меню - це справа десята.
Важливо не забувати, що для тих, хто дотримувався поста перед Великоднем, меню святкового столу повинно бути легким і збалансованим - організм після тривалого утримання від їжі не може відразу засвоювати велику кількість м'яса. Щоб свято Пасхи не закінчилося болями і не обернулося хворобами травної системи, дієтологи радять на великодній стіл ставити більше страв з риби та птиці, ніж зі свинини, відмовитися від жирних ковбас, замінивши їх запеченою індичкою, а також додати на стіл максимальну кількість овочевих салатів з зеленню (звичайно ж без майонезу).
Закуски на Великдень 2021: рецепти
М'ясні, сирні, овочеві нарізки, бутерброди зі шпротами і тарталетки червоною ікрою - незамінні атрибути будь-якого святкового столу. Але ми пропонуємо не робити на них акцент, а здивувати своїх рідних оригінальними великодніми закусками.
Заливні яйця
Ця закуска ідеально підходить по тематиці до Великодня і її можна видозмінювати за бажанням - заливні яйця можуть бути тільки з овочами, з додаванням відвареного м'яса або ж і зовсім перетворитися в десерт з фруктами.
Що потрібно:
цільна шкаралупа від яєць
м'ясний солоний бульйон - 500 г
желатин - 20 г
паприка - жовта і зелена
консервована кукурудза - 1 б. (або заморожена)
шинка - 300 г (або відварне м'ясо)
зелень
Як приготувати:
Підготувати шкаралупу - вимити яйця, зробити отвір з тупого боку яйця, вилити вміст, промити всередині, висушити. Такі заготовки можна робити за кілька днів до свята в міру споживання яєць.
Желатин замочити на 10-15 хвилин в невеликій кількості води до набухання, підігріти до повного розчинення і з'єднати з бульйоном.
Нарізати на кубики овочі і шинку, укласти їх шарами в шкаралупу і залити бульйоном з желатином. Прибрати в холод на ніч.
Перед подачею заливні яйця очистити від шкаралупи.
Шпинатовий рулет з лососем
Цей повітряний і легкий рулет не залишить нікого байдужим. Відмінна заміна традиційним рулетам з лаваша і бутербродам, а також справжня знахідка для тих, хто береже фігуру.
Що потрібно:
150 г шпинату
3 яйця
2 ст.л. рослинної олії
1 ч. л. розпушувача
200 г сиру Філадельфія (або будь-якого іншого м'якого сиру)
100 г слабосоленого лосося
сік лимона
зелень, чорний перц, сіль - за смаком
Як приготувати:
Шпинат дрібно нарізати, з'єднати з 3 яєчними жовтками, додати розпушувач і масло. Отриману масу збити блендером
Білки з сіллю збити миксером до міцних піків і поступово ввести в шпинатну основу, обережно перемішуючи
Деко застелити пергаментом і рівномірно розкласти по ньому шпинатну масу
Випікати в духовці при температурі 180 градусів 10 хвилин
Сир Філадельфія змішати з перцем і соком лимона
Готовий шпинатний корж змастити сирною масою і зверху викласти тонко нарізаний лосось (до половини основи)
Згорнути рулетом, загорнути в харчову плівку і поставити в холод на 2 години
Салати на Великдень 2021: рецепти
А-ля Цезар
Полегшена версія популярного салату без грінок і майонезного соусу - то, що потрібно для здорового і правильного виходу із посту.
Що потрібно:
салатна суміш за смаком
куряче філе
перепелині яйця
сир пармезан
помідори чері
Соус:
1 ст.л. гірчиці
1 ст.л. лимонного соку
1 ст.л. меду
8 ст.л. оливкового масла
2 ст.л. світлого бальзаміну
1 зубчик часнику
сіль і перець за смаком
Як приготувати:
Куряче філе нарізати на шматочки, посолити поперчити, додати сухий часник, копчену паприку, орегано, скропити лимонним соком, оливковою олією і добре перемішати. Промаринувати 30 хвилин і обсмажити на оливковій олії.
Відварені яйця і помідори черрі нарізати на четвертинки.
На блюдо викласти салат, курку, яйця і помідори, залити соусом і посипати сиром.
Салат з запеченого буряка з козячим сиром
Це легкий, корисний і смачний салат в ресторанному виконанні, який зможе приготувати навіть починаюча господиня.
Що потрібно:
2 буряка
рукола
кедрові горішки
сир пармезан
оливкова олія, бальзамічний оцет
перець, сіль
Як приготувати:
Рукколу викласти на тарілку.
Запечений буряк нарізати соломкою або слайсами і покласти гіркою в центр тарілки на руколу.
Заправити олією і бальзамічним оцтом, зверху посипати тертим пармезаном і кедровими горішками. Посолити крупною морською сіллю і поперчити за смаком.
Гарячі страви на Великдень: рецепти
Буженина в медовій глазуpі
Що потрібно:
свинячий оĸороĸ - 1,5-2 кг
вершкове маслo - 200 г
мед - 200 г
сoль, мелений перець - за смаком
Як приготувати:
Oкoрoк натерти сіллю і меленим перцем, постaвіть в хoлoдильник маринуватися на 2-3 години (чим довше, тим краще)
Мед растoпити на вoдяній бані, додати вершкове масло.
Hамазати отриманою сумішшю м'ясо і вилoжить на деко.
Запікати при температурі 180 градусів 1,5 години, періодично змащуя м'ясo мeдовим соком.
Запечена риба у фользі
Що потрібно:
стейки форелі
лимон
помідори чері
часник
оливкова олія
спеції, приправи, трави, сіль і перець - за смаком
Як приготувати:
Зробити маринад - сік лимона, оливкова олія, сіль і спеції.
Змастити стейки і обернути у фольгу, змащенк олією.
Запікати 15 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Розгорнути стейки, прикрасити помідорами чері і запікати ще 10 хвилин до утворення рум'яної скоринки.
Смачного вам Великодня!
Раніше ONLINE.UА публікував 7 оригінальних і незвичайних способів пофарбувати яйця на Великдень, а також оригінальні рецепти пасок.