Шмигаль уточнив ймовірні ціни на вакцину для платного щеплення
Категорія
Україна
Дата публікації

Шмигаль уточнив ймовірні ціни на вакцину для платного щеплення

Шмигаль уточнив ймовірні ціни на вакцину для платного щеплення
Джерело:  online.ua

В Україні триває перший етап масової вакцинації проти коронавірусу COVID-19, який передбачає надання щеплення медикам. В уряді раніше неодноразово висловлювалися на користь введення можливості платної вакцинації, однак це можливо лише після отримання нових партій різних препаратів. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що ціни на такі послуги зовсім не будуть “космічними” - на це вказують поточні дані компаній-розробників. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Фокус”.

За його словами, ціна на дві дози препарату Pfizer не можуть коштувати близько тисячі доларів.

“Це неможливо. Наразі ціна цієї вакцини у виробника коливається від $ 15 до $ 20. Йдуть випробування нових вакцин, виробники швидко розгортають потужності, за кілька місяців конкуренція буде дуже висока. Це збалансує ринок. Думаю, якщо вакцини від грипу або дифтерії в комерційному використанні коштують 300-1200 грн, то вакцина від СOVID-19 буде в цих же межах”, - пояснив прем’єр.

Він стверджує також, що вакцинація повинна за рік чи півтора охопити близько 22 мільйонів українців.

“З огляду на те, що, за даними соціологічних досліджень, лише половина українців згодні робити щеплення, то за цей і наступний рік ми вакцинуємо всіх охочих. У нас уже є домовленості про постачання до 30 млн доз вакцин від різних виробників. Тому вакцини вистачить на всіх”, - додав він.

Також очільник уряду звернув увагу на надзвичайний попит на препарати з боку держави, оскільки надійшла лише одна єдина партія.Комерційний обіг поки що неможливо організувати, однак немає перешкод для його появи у майбутньому.

“Але цього варто очікувати, і ми думаємо про це. Україна в I-II кварталі розраховує отримати кілька мільйонів доз. З огляду на обмежені терміни придатності вакцин можуть виникати надлишки. У першу чергу ми будемо направляти їх на вакцинацію груп наступної хвилі. Але якщо і після цього виникнуть надлишки, то подумаємо, як розподілити: кому з молодих, здорових людей дістанеться вакцина, адже багато хто захоче зробити щеплення позачергово, щоб отримати паспорт вакцинації і подорожувати”, - резюмував Шмигаль.

Як повідомляв ONLINE.UA, вакцинація проти коронавірусу COVID-19 ще до початку в будь-якій крані світу почала ставати ледь не центральною темою серед осіб, схильних до сприйняття різноманітних теорій змов. Такі люди виявилися вразливими з точки зору сприйняття інформації, а деякі з них навіть поширювали деструктивні та відверто безґрунтовні тези про загрозу від щеплень. У Міністерстві охорони здоров’я на тлі першого тижня масової імунізації населення України нагадали про поширені твердження, які є фейками.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?