Шокін заборонив антикорупційним відомствам влазити в свої справи
Категорія
Політика
Дата публікації

Шокін заборонив антикорупційним відомствам влазити в свої справи

Шокін заборонив антикорупційним відомствам влазити в свої справи

Генеральний прокурор Віктор Шокін офіційно заборонив прокурорам передавати справи до Національних Антикорупційного Бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
Про це повідомив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін в своєму блозі на Українській правді, передає ONLINE.UA.
"Іскри з кабінету розлітаються підрозділами генпрокуратури у вигляді конкретних ЦУ: справи, які витребує Антикорупційне Бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура - не віддавати", - пише Шабунін.



Він зазначив, що в Генпрокуратурі опублікували 10 підстав, чому НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура не можуть подавати заявки та розслідувати справи.
"Рознарядка Генпрокурора містить перелік з 10 пунктів законодавства, якими повинні керуватися прокурори для офіційної відмови в передачі справ в Бюро або Спец.прокуратуру. Тут є аргументи на будь-який прокурорський смак - від спотворення до красивої маніпуляції", - повідомив глава Центру протидії корупції.
Як видно з документів, мова йде про те, що закон нібито не наділяє директора НАБУ правом витребувати кримінальні виробництва.


"Твердження, підписані Шокіним, що "закон не дає права директору НАБУ витребувати виробництва і не вказує працівників НАБУ, які мають таке право"- правове невігластво і маніпуляція", - зазначив активіст.
У документі говориться, що директор і працівники НАБУ нібито не мають підстав для доступу до матеріалів кримінального провадження.


При цьому Шабунін зазначає, що ч.5 ст. 216 КПК дозволяє детективам розслідувати в разі потреби будь-кримінальне провадження. Крім того, за його словами, Шокін вирішив доповнити своїми рознарядками кримінальний кодекс.
"Шокін уточнив, що не тільки генпрокурор може вирішити спір про підслідність, а й виконуючий обов'язки!! Такої норми в КПК немає!" - пише Шабунін.
За його словами, це розпорядження генпрокурора з'явилося після наради в главку, де керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький намагався виробити разом з першим заступником генпрокурора Юрієм Севруком конкретний порядок витребування кримінальних проваджень і термінів, що автоматично зняло б усі питання.
"Замість цього "генерали "з Різницької вирішили всіх обдурити", - написав активіст.


Раніше заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе заявив, що його колег, які брали участь у справі "діамантових" прокурорів, масово звільняють.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?