Шокові удари та таємні операції ЗСУ поставили під загрозу збереження Росією Криму — The Telegraph
Категорія
Україна
Дата публікації

Шокові удари та таємні операції ЗСУ поставили під загрозу збереження Росією Криму — The Telegraph

Шокові удари  та таємні операції ЗСУ поставили під загрозу збереження Росією Криму — The Telegraph
Джерело:  online.ua

За інформацією західних журналістів, українські шокові удари по стратегічних об'єктах Росії в окупованому Криму можуть означати кінець контролю Кремля над цими територіями.

Джерело:  The Telegraph

Що відомо про стратегію ЗСУ щодо звільнення Криму 

За інформацією журналістів, на окупованому півострові все частіше лунають потужні вибухи, а в представників окупаційної влади все частіше виникає відверта паніка.

Двічі минулого тижня кримчани бачили яскраве зарево у небі, коли Україна атакувала цінну російську техніку.

Зокрема, у середу ввечері, крилаті ракети вразили суднобудівний завод "Севморзавод" , де базується Чорноморський флот Росії. Мережу облетіли ролики, на яких палає десантний корабель РФ та видно залишки знищеного підводного човна.

Наступного ранку в Євпаторії палала знищена сучасна російська система ППО С-400 "Тріумф".

У той час як увага міжнародної спільноти прикута до повільного прогресу контрнаступу України через окопи та мінні поля Запоріжжя та Бахмута, військові аналітики кажуть, що Україна сконцентрувалася на шокових ударах по Криму.

Схоже, що Київ посилює атаки на російські військово-морські цілі як у Криму, так і в Чорному морі. Півострів, який був окупований з 2014 року, залишається ключовим об’єктом для Києва не лише через його символічне значення, а й через його практичне значення для підтримки та постачання російських сил вторгнення. Хоча військам Києва потрібно буде прорвати міцно укріплені лінії російського фронту, щоб зрештою звільнити його, вони стають дедалі успішнішими, вражаючи цілі на півострові, - зазначають журналісти видання.

Чи посилюватиме Україна тиск на РФ в Криму

Автори матеріалу підкреслюють, що поставки британських крилатих ракет Storm Shadow і французьких Scalp дали українським військовим змогу завдавати ударів по території анексованого Криму.

У той же час Україна також використовує власний новий парк ударних безпілотників і ракет "Нептун".

У той же час США все продовжують розглядати питання щодо передачі Україні далекобійних ракет наземного базування ATACMS.

Німеччина також обговорює надсилання власних ракет Taurus із радіусом дії понад 480 км.

На думку колишнього командувача армією США в Європі, генерала Бена Годжеса, такий арсенал може зрештою зробити неможливим перебування Росії в Криму.

Крим є вирішальною територією цієї війни, - підкреслює Годжес.

Зокрема, однією з ключових цілей є послаблення контролю Росії на півострові та розірвання ліній постачання із метою зруйнувати логістичний центр.

Окрім атак минулого тижня, Україна завдала ударів по складах постачання та транспортним сполученням Росії з Кримом.

Шлях до перемоги на полі бою - перемогти логістику росіян, - підкреслив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

За його словами, розгром військ Путіна залежить від того, чи матиме Москва "можливості зберегти військовий потенціал для ведення агресивної війни".

У той же час, відколи Росія вийшла із зернової угоди, Київ прагнув створити власний безпечний морський коридор. Вважається, що частина цього плану передбачає послаблення Чорноморського флоту Росії, або принаймні змусити його триматися на відстані.

За словами наукового співробітника науково-дослідного центру "Міжнародний інститут стратегічних досліджень" Бена Баррі, удари українських військових по Криму були частиною глибокої війни.

Проблеми російського матеріально-технічного забезпечення "можуть налаштувати сили України на успіх прориву або принаймні значно зменшити бойову міць Росії".

Нападаючи на флот та об’єкти протиповітряної оборони, Україна прагне змінити баланс у повітрі та на морі, що повинно дозволити їй краще здійснювати подальші атаки, - пояснює Баррі.

За його словами, більшість елементів глибоких боїв українських сил можуть бути невидимими.

Мені здається, що західним ЗМІ відносно легко побачити українські передові підрозділи, але глибока битва набагато прихована від очей. Я вважаю, що, ймовірно, ми бачимо лише ті атаки, про які пишуть у російських соцмережах і про які нам розповідають українські сили. Це може бути вершина айсберга, - припускає аналітик.

Удар по військовій бухті Севастополя став наймасштабнішим з тих, які Україна наносила проти російського флоту. Командувач ПС України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив, що літаки Су-24 випустили британські ракети Storm Shadow і французькі Scalp.

За даними Міністерства оборони Великої Британії, обстріл завдав серйозних пошкоджень двом суднам у сухому доці.

Десантний корабель "Мінськ" "був функціонально знищений", тоді як підводний човен "Ростов-на-Дону", "ймовірно, зазнав катастрофічних пошкоджень". Крім того, доки зараз повні сміття, для розчищення якого потрібен час.

Існує реалістична ймовірність того, що складне завдання з вилучення уламків із сухих доків виведе їх з експлуатації на багато місяців. Це поставило б Чорноморський флот перед серйозною проблемою щодо підтримки кораблів, - зазначають представники розвідки Великої Британії.

Втрата "Мінська" позбавляє Росію важливого військово-транспортного корабля, а "Ростов" міг би нести крилаті ракети, якими неодноразово обстрілювали українські міста.

Через кілька годин після удару по бухті Київ заявив, що вразив два російські патрульні кораблі, які здійснювали морську блокаду Кремля в південно-західній частині Чорного моря. Також повідомлялося, що український морський безпілотник пошкодив російський ракетний корабель"Самум" біля входу в Севастопольську бухту Криму.

Українські сили також заявили, що відбили утримувані Росією нафтові вишки у водах біля Криму. На відео показано, як вони знімають електронні пристрої, які, як вважають, є частиною протиповітряної оборони півострова.

Безумовно, здається, що ситуація в Чорному морі зараз дійсно загострюється, - підкреслює дипломат.

Якщо атаки України на флот спрямовані на надання більше простору для торговельного судноплавства, то знищення системи протиповітряної оборони також може сприяти відкриттю кримського неба для подальших атак.

Знищення системи С-400 призвело до того, що хвиля безпілотників пошкодила її радар і антени, а протикорабельні ракети "Нептун" влучили в пускову установку. Удар стався після знищення іншої С-400 23 серпня поблизу Оленівки в Криму.

Нам потрібно відкрити небо над півостровом, щоб мати можливість активно знищувати російську військову та складську інфраструктуру, - пояснює журналістам The Wall Street Journal заступник голови ОП Михайло Подоляк.

Цього тижня з’явилися ознаки того, що російські військові оглядачі дедалі більше стурбовані успіхом України в нанесенні ударів по Криму.

Один проросійський блогер після нападу на бухту Севастополя припустив, що Київ закладає основу для нанесення ударів по цілях, зокрема військовим кораблям.

Мабуть, українські Збройні сили намагаються цілеспрямовано прорідити протиповітряну оборону Криму для безперешкодних ударів по стратегічних об’єктах... а також кораблям Чорноморського флоту, - заявляє блогер.

Він попередив, що без прикриття протиповітряної оборони кораблі "майже повністю беззахисні".

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?