Шпигунський скандал: глава МЗС Австрії виступила з несподіваною заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Шпигунський скандал: глава МЗС Австрії виступила з несподіваною заявою

Шпигунський скандал: глава МЗС Австрії виступила з несподіваною заявою
Джерело:  online.ua

Влада Австрії викрила офіцера австрійської армії, який виявився російським шпигуном і останні 20 років передавав дані російської розвідки. У зв'язку з виниклим скандалом глава МЗС Австрії Карін Кнайсль, на весіллі якої недавно танцював Путін, скасувала запланований на початок грудня візит до Росії, але при цьому висловила надію на те, що справа про шпигунство не вплине на двосторонні відносини Росії і Австрії, повідомляє ONLINE .UA з посиланням на сайт російського МЗС.

Відомо, що російський шпигун був полковником у відставці і займав "непомітний пост" в штабі австрійської армії. Кожні два тижні він зустрічався зі своїм куратором "Юрієм" і отримував від нього завдання. Отримані відомості полковник, ім'я якого не називається, нібито передавав або за допомогою зашифрованих листів, або за допомогою супутникового зв'язку.

Зокрема, агент Кремля зливав інфомрацію про австрійські ВПС, артилерійських системах, складав докладні характеристики на багатьох високопоставлених офіцерів армії, а також передавав повідомлення про ситуацію з мігрантами. Його російська розвідка завербувала ще в 1988 році і до останнього не дозволяла припинити шпигунську діяльність.

Викриття російського шіпона в австрійській армії викликало гучний скандал. Канцлер Австрії Себастьян Курц скликав терміновий брифінг, на якому зажадав від російського керівництва надати інформацію по шпигунського скандалу.

У МЗС РФ в свою чергу заявили, що "неприємно здивувалися" ситуації. При цьому там за традицією висловили протест послу Австрії в Москві Йоханнес Айгнеру з приводу міжнародного скандалу.

Там також звернули увагу на слова Карін Кнайсль про те, що якщо підозра про російського шпигуна, що зливав Москві інформацію про австрійську армії підтвердяться, то російсько-австрійські відносини будуть серйозно обтяжені. Але Кнайсль поспішила пояснити свою позицію. У телефонній розмові з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим вона висловила надію, що вжиті з боку Відня кроки в шпигунському скандалі не скажуться на подальшому розвитку двосторонніх відносин Росії та Австрії.

Слід зауважити, що поки Кнайсль виступала за співробітництво з Москвою, відставний полковник австрійської армії, підозрюваний владою країни в розголошенні державної таємниці на користь Росії, дав свідчення. Він зізнався, що десятки років працював на російську розвідку, яка за слив інформації заплатила йому 300 тисяч євро.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в МЗС РФ обурилися звинуваченнями з боку Австрії в шпигунстві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?