Штірліц - назавжди: росіяни обрали ідеального кандидата на пост президента
Категорія
Світ
Дата публікації

Штірліц - назавжди: росіяни обрали ідеального кандидата на пост президента

Штірліц - назавжди: росіяни обрали ідеального кандидата на пост президента
Джерело:  online.ua

Росіяни вибрали ідеального кандидата на пост президента РФ серед популярних кіногероїв. Вони вважають, що кращими якостями, необхідними політичному лідерові Росії, володіє Штірліц з "Сімнадцяти миттєвостей весни". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ).

Соціологічний центр не вперше провів подібне опитування серед росіян - рівно 20 років тому, в 1999 році, ВЦИОМ вже збирав дані про те, за кого б росіяни готові були б проголосувати на президентських виборах з кіногероїв. Тоді лідерами за версією ВЦИОМ стали Петро I (19%), Гліб Жеглов, маршал Жуков (по 13%) і Штірліц (10%). У 2019 росіяни майже не змінили свою думку: ідеальним кандидатом на пост президента Росії для них тепер є Штірліц, за якого були б готові віддати свої голоси на виборах 76% опитаних.

Соціологи вважають, що лідерство Штірліца пояснюється роботою ЗМІ, які протягом останніх двадцяти років відтворювали зв'язок між Штірліцем і Путіним. У коментарі до опитування ВЦИОМ також підкреслює, що такий вибір росіяни, швидше за все, роблять через те, що діючий Путін теж колись працював у розвідці

"Якщо в 1999 році Путін виглядав кращим кандидатом, оскільки був схожий на Штірліца, то в 2019-му образ Штірліца залишається актуальним тому, що його реалізує найпопулярніший політик країни - Путін", - підкреслили у ВЦИОМ.

При цьому, крім Штірліца, росіяни хотіли б бачити на посаді президента РФ героя "Собачого серця" професора Преображенського, його вибрали 12% опитаних. Соціологи вважають цей вибір результатом того, що в російському суспільстві є групи виборців, які незадоволені станом справ в країні, готові критикувати те, що відбувається в Росії, але при цьому не готові робити щось більше.

"Преображенський - аж ніяк не революціонер, а буркотун, резонер-конформіст, при цьому соціально успішний і професійний", - пояснює ВЦИОМ.

Також в список ідеальних кандидатів на пост президента РФ росіяни включили Данилу Багрова з "Брата" і Марію Швецову з "Тайн слідства", їх кандидатури підтримали по 11% учасників опитування.

Під час опитування у росіян також запитували, якими якостями повинен володіти політичний лідер РФ. Серед найбільш важливих для президента якостей росіяни назвали чесність (44%), освіченість і компетентність (31%), близькість до народу (26%), вміння ефективно організовувати роботу інших людей (25%), розум (22%) та інформованість про стан справ в країні (21%).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, скільки росіян вважають Україну братньою державою за версією ВЦИОМ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?