Швейцарія заблокувала реекспорт зброї в Україну, але шанс ще є
Категорія
Світ
Дата публікації

Швейцарія заблокувала реекспорт зброї в Україну, але шанс ще є

Швейцарія заблокувала реекспорт зброї в Україну, але шанс ще є
Джерело:  online.ua

Нижня палата парламенту Швейцарії, яку також називають Національною радою, не підтримала поправки, які б дозволила третім країнам реекспортувати зброю швейцарського виробництва, зокрема, в Україну, однак шанси ухвалити це рішення досі залишаються.

Джерело:  Swiss info

Швейцарія не підтримала реекспорт зброї в Україну: що це означає

За словами журналістів, Національна рада відхилила парламентську ініціативу свого комітету з питань політики безпеки (SIK-N) 98 голосами проти 75, двоє законодавців утрималися.

У зв'язку з цим ініціативу зняли з порядку денного.

Що важливо розуміти, Нижня палата парламенту Швейцарії обговорювала простий регламент, який дозволив би передавати Україні озброєння, яке вони купили у Швейцарії.

За словами журналістів, поки не все втрачено, оскільки дискусія про передачу зброї триватиме і після рішення Національної ради. На розгляді в парламенті перебуває кілька пропозицій на цю тему.

Найбільше шансів на ухвалення має пропозиція, яка дозволила б опосередковано постачати військові матеріали в Україну, однак вона має багато умов.Наприклад, зброя могла б бути поставлена тільки через п'ять років після її придбання у Швейцарії, але лише західними державами і за запитом. Крім того, цільова країна не повинна перебувати у стані війни, якщо тільки вона не захищається, як Україна.

Окрім того, наголошується, що цільова країна не повинна серйозно порушувати права людини або використовувати зброю проти цивільного населення.

Що відомо про блокування Швейцарією зброї для України

Як уже згадувалося раніше, після початку повномасштабної російсько-української війни декілька країн звернулися до вади Швейцарії із закликом дозволити передачу швейцарської зброї, яка є у їхньому арсеналі, ЗСУ.

Офіційний Берлін, до прикладу, мала намір передати Україні боєприпаси для зенітних установок Gepard, а також кулеметні боєприпаси.

Данія звернулася до Швейцарії за дозволом на постачання в Україну бронетранспортери Piranha III. Однак Швейцарія відхилила обидві заявки. Це спровокувало міжнародну критику.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?