Син Януковича продає підприємство на Донбасі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Син Януковича продає підприємство на Донбасі

Син Януковича продає підприємство на Донбасі

Син зниклого екс-президента України Віктора Януковича Олександр, а також його компаньйон, донецький підприємець Ігор Гуменюк, вирішили продати енергогенеруючу компанію "Донбасенрго".
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на biz.liga.net.
За словами двох джерел видання, власники підприємства шукають покупців на дві теплові електростанції - Старобешевську і Слов'янську - які входять до складу «Донбасенерго».
Старобешівська ТЕС працює на непідконтрольній території Донецької області і з початку 2015 року недоотримує гроші України за електроенергію. Слов'янська ТЕС в 2014-2015 роках періодично зупинялася через відсутність палива на складах.
«Донбасенерго" повністю залежить від поставок вугілля із зони АТО або з Росії. Обидві ТЕС працюють на антрацитових марках вугілля, які видобуваються тільки на непідконтрольній території.
Варто відзначити, що "Донбасенерго" була останньою енергогенеруючою компанією, приватизованою за час президентства Віктора Януковича: у середині 2013 року Фонд держмайна продав 60,8% акцій "Донбасенерго" компанії «Енергоінвест Холдинг» за 718,920 млн грн. Ця компанія була заснована колишнім депутатом Верховної Ради від Партії регіонів, підприємцем Ігорем Гуменюком.
Другим співвласником "Донбасенерго", за словами голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, є старший син колишнього президента Олександр Янукович, який володіє 34% частки в компанії.
За словами високопоставленого чиновника в колишньому складі уряду, нинішні власники компанії шукають покупців уже кілька місяців. Інформацію про плани продажу "Донбасенерго" підтвердив також топ-менеджер великої української енергокомпанії.
"Наскільки мені відомо, покупець ще не знайдений", - зазначив він.
У свою чергу Гуменюк не став коментувати цю інформацію: "Все, що стосується "Донбасенерго", - конфіденційно".
Додамо також, що два роки тому "Донбасенерго" була найдорожчою компанією. У 2013 році вона випустила понад 10 млрд кВт-год електроенергії, 5,2% в загальному обсязі всієї української генерації. Її річна виручка перевищила 700 млн дол.
З початком бойових дій на Донбасі показники компанії пішли різко вниз. Наразі підприємство повністю залежить від поставок антрациту із зони АТО або його імпорту з Росії.
Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше український суд дозволив Нацбанку збанкрутити Всеукраїнський банк розвитку, що належить Олександру Януковичу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?