Додавання до раціону сирого часнику як мінімум двічі на тиждень дозволяє зменшити ризик захворювання на рак легенів. Такі висновки зробили китайські вчені за підсумками дослідження, опублікованого в журналі Cancer Prevention Research, пише Orthodox.
Китайські фахівці з Онкологічного центру, який розташований в Цзянсу, почали дослідження ще в 2003-му році. Зібравши дані про 1424 хворих на рак легенів і про 4 543 здорових людей за допомогою анкетування, а також регулярних медичних оглядів, вчені зробили відкриття, що люди, що вживають часник кілька разів на тиждень, мають міцніше здоров'я і більш низький відсоток захворювання раком легенів. А у хворих на рак легенів спостерігався стабільніший перебіг хвороби.
Рак легенів посідає перше місце за захворюваністю й смертністю серед онкологічних захворювань і найчастіше діагностується у завзятих курців. Колеги китайських вчених, доктора з Нью-Йоркської Пресвітеріанської лікарні і Медичного Центру Корнелл Вейл об'єднали свої сили і за результатами проведеного лабораторного дослідження виявили в часнику речовину селен, що володіє протираковими властивостями. Часник також використовується в профілактиці респіраторних захворювань, діабету і при лікуванні гіпертонії.
- Категорія
- Наука та медицина
- Дата публікації