Системи "Третє око" та 996: чому в Китаї робота невпинно вбиває людей
Категорія
Світ
Дата публікації

Системи "Третє око" та 996: чому в Китаї робота невпинно вбиває людей

Системи "Третє око" та 996: чому в Китаї робота невпинно вбиває людей
Джерело:  online.ua

Для багатьох стане відкриттям той факт, що в найбільших китайських IT-компаніях працює система спостереження під назвою Ді Сан Цзи Янь, "Третє око". Головна мета її роботи - отримати дані з камер в офісах і з ноутбуків абсолютно кожного працівника, щоб визначити, кого можна підвищити, а кого потрібно звільнити. Що важливо розуміти, деякі програмісти через неї вже вчинили суїцид, інші - померли від виснаження, однак роботодавців, здається, це взагалі не бентежить.

Джерело: Nikkei Asia

Що відомо про системи "Третє око" та 996 в Китаї

"Третє око" дозволяє відстежувати екрани програмістів в режимі реального часу, записувати їх чати, їх активність в браузері і кожне редагування документа. Частина компаній встановлюють систему навіть в туалетах. Програма автоматично відзначає "підозрілу поведінку", таке як відвідування сайтів пошуку роботи або платформ з потоковим відео. Звіти генеруються щотижня, підсумовуючи час, витрачений на "непрофільні" веб-сайти і додатки. Навіть якщо ви відвідували їх в своє обідній час або сидячи в туалеті", - йдеться в повідомленні.

Саме за допомогою цієї системи в Китаї регулярно відсіюють працівників, які, на переконання роботодавця, не надто сильно старалися виконувати свої обов'язки. Однак це ще не все.

Одна з головних проблем Китаю це те, що співробітники в багатьох компаніях працюють по 12 годин на день. Це називається "графік 9-9-6". Тобто, ви працюєте з 9 ранку до 9 вечора, 6 днів на тиждень.

Китайським босам та менеджерам, які перебувають у постійній гонитві за більшим прибутком, начхати на здоров'я та самопочуття своїх підлеглих. Здається, їх навть не хвилює той факт, що дуже багато людей вчинили суїцид, інші - померли від виснаження в результаті такого формату роботи.

Не можна не звернути увагу на те, що найвідоміші технологічні мільярдери Китаю, від засновника Alibaba Джека Ма до глави JD.com Річарда Лю, публічно підтримають цю систему, закриваючи очі на моторошну статистику суїцидів.

Суїциди та смерті в результаті виснаження в IT-компаніях

"29 грудня 2020 року 22-річна співробітниця техноплатформи Pinduoduo померла на вулиці, по дорозі від роботи додому, близько другої години ночі. У цей день вона працювала понад шістнадцяти годин. Через два тижні, 9 січня, один з розробників компанії стрибнув з вікна офісу, розбившись на смерть. Він працював всього трохи більше року, до цього з відзнакою закінчив університет. У тому ж місяці інший співробітник компанії опублікував в соцмережах фото колеги, якого вивозили з офісу на носилках. І поділився своєю думкою, що вигоряння може мати реальні наслідки для здоров'я. Незабаром його знайшли за допомогою "Третього ока", - пише видання.

Варто звернути увагу на те, що КНР уже ухвалила декілька законів, покликаних запобігти великому збору персональних даних технологічних компаній про своїх користувачів. Однак правовий захист конфіденційності співробітників цих компаній практично відсутній.

Чимало китайців надихаються історіями успіху своїх колег по цеху й самі готові жертвувати своїм здоров'ям та навіть життя (!), щоб дібратися на верхівку ефемерного "Олімпу".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?