Ситуація може бути гірше - глава МВФ попередила весь світ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ситуація може бути гірше - глава МВФ попередила весь світ

Ситуація може бути гірше - глава МВФ попередила весь світ
Джерело:  online.ua

Коронавірусну кризу в світовій економіці вдасться подолати не раніше, ніж через три роки. При цьому ситуація може бути ще гірше, ніж в попередньому прогнозі, в якому передбачалося падіння на 3%, так як пандемія ще нездоланна. Для економік деяких країн можуть відбутися більш негативні сценарії. Про це весь світ попередила глава МВФ Кристаліна Георгієва, яка раніше допускала, що світову економічну кризу вдасться подолати за два роки, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Politico.

"Шанси на оздоровлення економіки підвищаться лише в тому випадку, якщо компаніям і їх співробітникам в умовах кризи вдасться втриматися на плаву. Але навіть при найкращому розкладі відновлення буде лише частковим. Головне, щоб компанії змогли продовжувати працювати, не звільняючи співробітників", - вважає глава МВФ.

Вона підкреслила, що в березні 170 країн показали економічне падіння, в їх числі США. В Україні падіння економіки в першому кварталі склало 1,2%. При цьому Георгієва зазначила, що МВФ розраховує на часткове відновлення світової економіки вже в 2021 році. Для цього, за її словами, фонд нарощує кількість програм для підтримки економіки країн, що розвиваються, а також розглядає можливість списання боргів для найбідніших країн.

"Витрачайте скільки можете, а потім витрачайте трохи більше на лікарів, медсестер, вразливе населення у вашій країні. Без медичного рішення, на жаль, для деяких економік можуть виповнитися більш негативні сценарії. Невідомість щодо поведінки вірусу затьмарює горизонт прогнозів", - сказала Георгієва.

На думку керівниці фонду, після спаду епідемії в плюсі залишаться цифрова економіка, інтернет-бізнес, система надання держпослуг в електронному форматі і онлайн-навчання. Вона зазначила, що дуже важливо сьогодні забезпечити всім доступ до цифрової економіки та використовувати можливості для інвестицій в екологічно безпечне економічне зростання. При цьому, зазначила Георгієва, нинішня ситуація посилить нерівність в світі, тому державам варто більше витрачати на медицину і на найбільш вразливі верстви населення.

Важливо відзначити, що в квітні директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва попереджала, що прогноз Фонду про наслідки пандемії коронавіруса набагато оптимістичніший, ніж реальність, яка нас очікує. Тоді вона підкреслювала, що вперше за всю історію існування фонду радиться з епідеміологами при підготовці останніх макроекономічних прогнозів. За словами глави МВФ, епідеміологи не виключають, що пандемія знову виникне в 2021 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в МВФ готові задіяти весь резерв в розмірі 1 трильйона доларів, щоб підтримати країни під час світової економічної кризи, що виникла через пандемію коронавіруса. Тоді наголошувалося, що світова економіка вперше в історії повністю зупинилася.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?