Ситуація з "ПриватБанком": ЗМІ відповіли Коломойському публікацією гучних схем
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ситуація з "ПриватБанком": ЗМІ відповіли Коломойському публікацією гучних схем

Ситуація з "ПриватБанком": ЗМІ відповіли Коломойському публікацією гучних схем
Джерело:  Наші гроші

Після заяв одного з головних акціонерів націоналізованого "ПриватБанку" Ігоря Коломойського про те, що фінустанова стала жертвою свавілля Нацбанку, журналісти економічних видань розповіли про схеми, за якими гроші з цього банку виводилися за кордон.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Наші гроші".
"Починаючи з січня 2014 року за допомогою кредитних схем з "ПриватБанку" вивели за кордон близько 4,27 млрд доларів. Це майже порівнянно з дефіцитом капіталу, який Bloomberg сьогодні оцінює приблизно в 5,5 млрд доларів", - йдеться в журналістському матеріалі.
За даними видання, "найбільша сума в 1,82 млрд дол. була видана в травні-серпні 2014 року в кредит 42 фірмам з "приватівським" корінням".

Читайте також: На ціоналізація "ПриватБанку": Коломойський продовжить грати в кішки-мишки з Порошенком
"Ті перераховували кошти в якості повної передоплати якійсь британській компанії за певний товар на рахунок "PrivatBank Cyprus branch". Тільки після цього українська фірма укладала угоду з "ПриватБанком" про те, що запорукою по раніше взятих кредитах є майнові права на ще непоставлений товар від британців. А вже потім британська фірма повідомляла, що не може виконати поставку і розривала договір з українською фірмою, не повертаючи отримані гроші", - відзначили розслідувачі.
Крім того, "ще 1,45 млрд доларів було розміщено в січні 2014 року на кореспондентських рахунках в австрійському банку Winter (0,95 млрд) і люксембурзькому банку East-West United ($ 0,50 млрд)".
"У липні 2016 року коштів на рахунках уже не було. Схема виведення грошей з України така: власники українського банку отримують кредит з європейського банку під заставу депозитних коштів клієнтів. Після цього частину кредитів використовують для капіталізації свого банку, а іншу частину виводять в офшор" , - повідомив журналіст Грехем Стек в своїй статті для BNE.
Читайте також: На ціоналізація "ПриватБанку": стало відомо про серйозну загрозу в майбутньому
При цьому "в разі втрати українським банком ліцензії кореспондентські рахунки автоматично переходять європейському банку для погашення кредиту".
"У 2015-2016 роках "ПриватБанк" позичив 1,00 млрд доларів двом десяткам новостворених фірм з Харкова зі статутним капіталом 36 євро кожна. Ці компанії, більшість яких грали роль в паливному бізнесі Ігоря Коломойського, були оформлені на колишніх менеджерів зі структур власників "Привату", - резюмував журналіст.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Міністерство фінансів викупило 100% акцій націоналізованого ПАТ КБ "ПриватБанк" за 1 гривну.











Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?