Скандал в Чехії: у справі про могилу відомого українця з'явилася важлива деталь
Категорія
Світ
Дата публікації

Скандал в Чехії: у справі про могилу відомого українця з'явилася важлива деталь

Скандал в Чехії: у справі про могилу відомого українця з'явилася важлива деталь
Джерело:  online.ua

Ексгумація останків українського письменника і поета Олександра Олеся, який був похований в Чехії в Празі,  була вимушеною, заявив тимчасовий повірений у справах України в Чехії Зіновій Гошовський.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Еспресо.TV


За словами Гошовського, українські дипломати в Чехії дізналися про ексгумацію 2 січня.


"Ексгумація була вимушеною. І це пояснював гендиректор управління празьких кладовищ. Олександр Олесь був похований в 1944 році, його дружина в 1948, труни повністю прогнили, тому останки провалилися. Коли відкрили труну - це з'ясувалося. Тому останки повинні були підняти нагору, і їх перемістили", - заявив Гошовський.


Читайте також:  Нардеп крупно осоромився з відомим українським поетом: опубліковано відео


За його словами, останки вдалося побачити і сфотографувати українській стороні.


Гошовський також розповів, що в цій могилі мали намір поховати Володимира Михайлішина - людину, яка займалася могилою Олександра Олеся і мала право на її місце. За словами Гошовського, з директором кладовища домовилися про те, що останки письменника будуть збережені в спеціальному місці - депозитарії.


Нагадаємо, Олександр Олесь помер у 1944 році і був похований на Ольшанському цвинтарі в столиці Чехії. Згідно з чеським правом, родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі в розмірі 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 21 тисяча гривень).


До недавнього часу ренту за могилу Олеся платив за власною ініціативою чех, виходець з України, Володимир Михайлишин. Нещодавно він помер, а його син хоче поховати батька на могилі українського письменника.


Як повідомляв ONLINE.UA,  президент Петро Порошенко доручив профільним відомствам організувати перепоховання відомого українського письменника і поета Олександра Олеся на Батьківщині, при цьому нащадки письменника вже дали на це згоду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?