Скандал з санкціями проти Росії: Лещенко відповів на звинувачення у брехні
Категорія
Політика
Дата публікації

Скандал з санкціями проти Росії: Лещенко відповів на звинувачення у брехні

Скандал з санкціями проти Росії: Лещенко відповів на звинувачення у брехні
Джерело:  online.ua

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка»  Іван Винник назвав брехнею заяву депутата від БПП Сергія Лещенка про те, що з 16 вересня санкції України щодо російських громадян і компаній перестали діяти, пізніше Лещенко знову спростував таку заяву.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Лещенко.


"Колега Лещенко відверто збрехав. Я вимагаю спростування як посадова особа комітету з питань національної безпеки і оборони. Санкції діють, ніхто нічого не скасовував", - сказав Винник в ефірі телеканалу « 112 Україна ».


Винник стверджує, що вказаний в рішенні про санкції Ради національної безпеки і оборони від 16 вересня 2015 року термін дії в один рік означає лише те, що через рік РНБО може повернутися до його перегляду, і не означає закінчення терміну дії санкцій.


"Цей термін в розумінні чинного закону про санкції означає тільки те, що через рік після введення в дію цього рішення, в разі усунення тих проблем, в зв'язку з якими були застосовані санкції, (РНБО - Ред.) може повернутися до перегляду цього питання. це ні в якому разі не означає скасування санкцій", - заявив Винник.


За його словами, згідно з п. 7 ст. 5 закону про санкції, будь-яка відміна санкцій приймається тим же органом, який їх запровадив, а ніякого рішення про скасування санкцій РНБО не приймала.


Пізніше Лещенко на своїй сторінці в Facebook написав, що Винник плутає поняття.


"Скасування" стосується безстрокових санкцій або передчасної зупинки їх дії. А указ Порошенко від 16 вересня 2015 року чітко вказав - санкції введені на рік. Крапка. Значить 16 вересня 2016 року термін дії санкцій сплив. І вже місяць їх немає", - написав Лещенко.


Він також зазначив, що місяць тому відбулося засідання РНБО, яким затвердили нові санкції, але вони не вступили в силу, так як, згідно з Конституцією, рішення РНБО вступає в силу після указу президента.


"Це ж зазначено в законі про санкції, що не дочитав Винник: «Рішення про внесення змін до санкції (тобто продовження санкцій) приймається Радою національної безпеки і оборони України і вводиться в дію указом президента України", - написав Лещенко.


На його думку, санкції не продовжили не через неуважність, а за корупційними мотивами.


"Можливо, хтось думає, що санкції проти росіян не продовжили через неуважність. Ні, все набагато цинічніше - я вже знаю про два випадки, коли за допомогою включення або невключення до списку санкцій намагаються заробити", - написав Лещенко.


Як повідомляв ONLINE.UA,  в п'ятницю, 14 жовтня, Лещенко заявив, що з 16 вересня рішення РНБО про застосування санкцій перестало діяти, а нове рішення не введено в дію указом президента. Він також заявив про корупцію навколо включення певних російських громадян або компаній в цей список або виключення з нього.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?