Скандинавські країни аргументували тимчасову відмову від AstraZeneca
Категорія
Світ
Дата публікації

Скандинавські країни аргументували тимчасову відмову від AstraZeneca

Скандинавські країни аргументували тимчасову відмову від AstraZeneca
Джерело:  online.ua

Низка європейських країн не відновила використання антикоронавірусної вакцини розробки AstraZeneca попри позитивні висновки загальноєвропейського регулятора. До Данії, Норвегії, Швеції станом на п’ятницю, 19 березня, у цій позиції приєдналася Фінляндія. Влада цієї групи держав зауважила, що хоче додатково дослідити параметри безпеки препарату перед відновленням його використання для масової імунізації. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

За словами керівника Данського органу охорони здоров’я Сорена Брострома, фахівцям потрібен час для повноцінного вивчення питання, навіть попри рішення Європейського агентства з лікарських засобів.

“Це не змінює того факту, що на основі принципу обережності ми продовжуємо свою паузу, оскільки нам потрібно краще розібратися, аби ми могли з упевненістю сказати, що рекомендуємо цю вакцину”, - наголосив Бростром.

У Фінляндії стверджують, що планують дослідити принаймні два нібито підозрілих випадки з тромбами.

“Після проведення розслідування ми можемо краще інформувати людей про ризик, пов'язаний з вакциною, якщо він існує”, - цитує агентство Танелі Пуумалайнена, головного лікаря Фінського інституту охорони здоров'я та соціального забезпечення.

У чотирьох країнах підтвердили намір ухвалити рішення щодо майбутнього використання препарату AstraZeneca вже наступного тижня. У Норвегії станом на сьогодні зареєстрували п’ять випадків утворення тромбів, кровотеч, низького рівня тромбоцитів після щеплення. Один госпіталізований пацієнт помер.

“Ці випадки рідкісні, але дуже серйозні. Ми не можемо виключати, що ці випадки можуть бути пов'язані з вакциною AstraZeneca”, - констатували у Норвезькому агентстві з лікарських засобів.

У Швеції звернули увагу, поки що зв’язок між тромбами та вакциною залишається нез’ясованим для них.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Франції вирішили підвищити статус препарату AstraZeneca. У п’ятницю, 19 березня, розробкою шведо-британської компанії рекомендували вакцинувати осіб старше 55 років. Того ж дня дозу препарату вже отримав особисто прем’єр-міністр республіки Жан Кастекс.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?