Скасування депутатської недоторканості: реакція соцмереж
Категорія
Україна
Дата публікації

Скасування депутатської недоторканості: реакція соцмереж

Скасування депутатської недоторканості: реакція соцмереж
Джерело:  online.ua

Сьогодні народні депутати нарешті ухвалили законопроєкт про скасування депутатської недоторканності. Він вступить в силу з 1 січня 2020 року. Згідно його положень, повідомляє ONLINE.UA, звинувачених у кримінальних злочинах депутатів можна буде притягнути до відповідальності без згоди Верховної Ради.

Соцмережі на рішення парламенту відреагуювали досить швидко. Причому найшвидше запостили свою підтримку скасуванню недоторканості політики. Зокрема, президент України подякував депутатам за результативне голосування та виконання передвиборчих обіцянок.

«Дякую депутатам від імені українського народу. Дякую всім українцям, які повірили нашій команді, – ми сьогодні довели, що вас не підведемо. Ми отримали парламент, у якому депутати не ховатимуться від закону, і суспільство, в якому відтепер не буде «касти недоторканних». Але це лише початок. Ми будуємо нову Україну, не перемикайтеся!», – написав Володимир Зеленський.

Попередній глава держави – Петро Порошенко теж опублікував пост на підтримку скасування депутатської недоторканості. Враховуючи, що ініціатором законопроекту №7203 був саме Порошенко, це цілком зрозуміла позиція.

Голова парламенту Дмитро Разумков у своєму Facebook зауважив, що тепер депутати нестимуть відповідальність, як і усі громадяни України.

«Всі обіцяли, а ми зробили: депутатську недоторканність скасовано! Депутати багатьох скликань, прикриваючись мандатом, уникали відповідальності за порушення закону. Але Верховна Рада – не місце, де можна сховатись від правосуддя, – написав Разумков.

Приблизно те саме сьогодні написав і київський міський голова Віталій Кличко. За його словами, відтепер ніхто не зможе сховатися за депутатським мандатом.

«Сьогодні Верховна Рада зняла нарешті депутатську недоторканність. Я радий і вітаю це рішення. Адже не таємниця, що багато людей ішли в парламент, аби лобіювати свої інтереси, захищати свій бізнес, ховаючись за депутатською недоторканністю», – написав столичний очільник.

Що ж до політичних експертів, то їхні думки про скасування депутатської недоторканості були більш стримані. На переконання відомого журналіста та менеджера в галузі медіа Олексія Мустафіна, ухвалення законопроекту – це перший крок до узурпації влади.

Схожої позиції притримується і Віталій Портников. За його словами, «якби не депутатський імунітет, обидва українські Майдани закінчилися б, не розпочавшись». Журналіст вважає, що зі скасуванням недоторканості представники української опозиції набудуть приблизно той же самий беззахисний статус від дій влади, який мають опозиціонери в Росії.

«Україна як і раніше не випереджає, а наздоганяє Росію. Путінську Росію. І ми опиняємося на порозі становлення карикатурного авторитаризму пострадянського зразка», – пише Портников у своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, що вчора у київському ресторані побилися два народних депутати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?