Скільки коштує російський газ: в Україні пояснили на пальцях
Категорія
Економіка
Дата публікації

Скільки коштує російський газ: в Україні пояснили на пальцях

Скільки коштує російський газ: в Україні пояснили на пальцях
Джерело:  online.ua

Директор з розвитку бізнесу "Нафтогаз України" Юрій Вітренко пояснив, скільки коштує зараз і скільки коштуватиме на початку 2017 року російський газ.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Вітренка.
«Ціна газпромівського газу зараз близько 178-183 доларів за тисячу кубів (з поправкою на калорійність, без поправки трохи більше 175). А з першого кварталу буде 200-210 доларів", - написав Вітренко.
«Ціни на європейський газ постійно коливаються, в серпні-вересні були значні поставки з ціною нижче газпромівської, могли купити і більше, але «Газпром» блокує віртуальний реверс, тому купили менше, ніж хотіли. Потім була незвично холодна осінь і європейські ціни стали вище газпромівських, але різниця була відносно невеликою», - продовжив Вітренко.
«До речі, зараз на європейських ринках падають ціни на газ, і ціна в Словаччині сьогодні була нижчою за очікувану від «Газпрому» в першому кварталі 2017 року», - додав менеджер «Нафтогаз України».
Читайте також: Укра їнський суд ухвалив гучне рішення щодо найбільшої російської компанії
«Якщо порахувати різницю між цінами на реверсний і газпромівський газ з 2014 по 2016 роки, то завдяки реверсному газу ми заощадили значні кошти», - вважає Вітренко.
«Ми не можемо купувати газ у «Газпрому» без підписання додаткової угоди до діючого контракту з «Газпромом» або тристоронньої угоди з Євросоюзом і РФ. Тому що тоді дуже високий ризик того, що наші платежі за газ (а платіж повинен бути не менше 600 мільйонів доларів) будуть зараховані в оплату за зобов'язаннями "бери або плати", - пояснив Вітренко.
Як повідомляв ONLINE.UA, глава національного енергохолдингу "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що Україна може закуповувати газ у Росії для проходження поточного опалювального сезону, але тільки на своїх умовах ціни і постачання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?