Скільки триватиме війна на Донбасі, і чи покаже Україна прогрес - посол Канади дав прогноз
Категорія
Україна
Дата публікації

Скільки триватиме війна на Донбасі, і чи покаже Україна прогрес - посол Канади дав прогноз

Скільки триватиме війна на Донбасі, і чи покаже Україна прогрес - посол Канади дав прогноз
Джерело:  National Post

Посла Канади в Україні Романа Ващука турбує, що військовий

конфлікт між Україною і Росією, який привів до нової холодної війни між РФ і Заходом, може затягнутися на довгі роки або навіть десятиліття. І, хоча були досягнуті успіхи у викоріненні корупції в українських поліції і уряді, дипломат каже, що робота над будівництвом демократії в Україні все ще триває.


В інтерв'ю канадському виданню National Post, переклад якого зробив ONLINE.UA, Надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук розповів, чому вважає, що війна на Донбасі може затягнутися на роки, і про те, якого прогресу досягла Україна в боротьбі з корупцією.


«Я думаю, що вона (Україна - ред.) рухається в правильному напрямку, але я думаю, що недостатньо швидко і недостатньо прямо для багатьох зацікавлених сторін, - сказав Ващук в інтерв'ю минулого тижня. - Кожен повинен бути реалістом. Нам необхідно надавати підтримку. Нам потрібно бути вимогливими».


Минуло два роки з часу народного повстання (Євромайдан, - ред.), яке скинуло українського президента Віктора Януковича і викликало ланцюг подій, що обернули Канаду і її союзників проти Кремля, який став знову рішучим і агресивним.


Росія продовжує утримувати частину української території, яку вона анексувала незабаром після втечі Януковича в Росію. І війна (відзначимо, що канадські ЗМІ застосували термін "громадянська", - ред.) між українськими урядовими силами і проросійськими сепаратистами продовжує жевріти. ООН повідомила, що понад 9000 чоловік були вбиті з квітня 2014 року.


Президент Росії Володимир Путін відмовився повернути Крим, на чому наполягають Канада і її союзники. Протистояння між Росією і Заходом досягло тривожного ступеня, з риторикою і взаємними відповідями, які посилюють напруженість до рівня, що не спостерігався з кінця 1980-х і початку 1990-х років.


Водночас мирна угода між Києвом і так званими "Донецькою і Луганською народними республіками", про яку сторони домовилися за допомогою Франції, Німеччини і Росії (Мінські угоди, відзначимо, що в цьому випадку упущений той факт, що Росія пішла на пряме військове вторгнення на Донбас, - ред.), допомогла знизити інтенсивність бойових дій на Донбасі.


Але Ващук, який прибув до Києва в жовтні 2014 року, каже, що часті сутички між українськими урядовими військами і бойовиками все ще відбуваються. «Я думаю, коли дві великі групи озброєних сил перебувають або дуже близько один до одного, або на відстані всього декількох кілометрів один від одного, можуть траплятися інциденти», - сказав він.


Канадські військові провели навчання українських колег всьому - від основ управління професійною армією до того, як боротися із сучасною армією. Канада також надала українським військовим базову комплектацію - шоломи і таке технічно передове спорядження, як мобільний польовий шпиталь.


Але Ващук каже, що у бойовиків сотні танків і бронемашин, причому багато з Росії. «Це не обложені незначні місцеві сили з гвинтівками і пістолетами. Це повністю забезпечена, сучасна сила, яка не могла б вижити на цій досить обмеженій території без значної матеріально-технічної підтримки з-за кордону», - прямо сказав дипломат.


Тим часом український уряд зволікає з проведенням місцевих виборів в охоплених конфліктом регіонах, домовленість про які була включена в мирну угоду. Ващук, за походженням українець, визнав цю затримку, але зазначив, що Канада згодна з поясненням України, що безпека є першочерговою.


Втім, коли його запитують про мирні перспективи в майбутньому, канадський посол порівнює Донбас з іншими «замороженими конфліктами» в регіоні. Молдовський уряд перебувати в протистоянні з підтриманими Росією сепаратистами (в Придністров'ї, - ред.) з 1992 року, наприклад, в той час як Грузія в аналогічній ситуації з 2008 року.


«Якщо ви подивитеся на пострадянський простір, деякі з цих заморожених конфліктів тривають протягом дуже довгого часу», - сказав Ващук.


Проте не у всіх проблемах України можна звинуватити Росію. Країна зіткнулася з повальною корупцією з часів оголошення своєї незалежності від Радянського Союзу в 1991 році. Це частина причин, через які вона продовжує стикатися з проблемами в період після закінчення холодної війни, не дивлячись на велику підтримку з боку таких країн як Канада (Канада виділила Україні близько $750 мільйонів фінансової і військової допомоги і допомоги на розвиток за останні два роки, відзначає видання).


Уряд, який змінив Януковича після його відсторонення від влади два роки тому, мав бути іншим. Але зіткнувся зі зростаючим гнівом багатьох українців - і навіть членів міжнародного співтовариства - через повільні темпи реформ.


Коли шановний міністр (мається на увазі

колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус

, - ред.) подав у відставку в лютому, звинувативши членів "внутрішнього кола" президента Петра Порошенка в крадіжці мільярдів державних коштів, Ващук і дев'ять інших західних послів випустили заяву, підтримавши міністра і звернувшись до чиновників, «які ставлять інтереси українського народу вище своїх власних».


З тих пір також відбулося оприлюднення Панамських документів, згідно з якими президент Порошенко створив офшорний рахунок, в той час як сотні українських військових гинули на Донбасі в серпні 2014 року. Близько 1000 солдатів були вбиті в результаті сепаратистського і російського обстрілів в оточенні в місті Іловайську.


Проте Ващук вважає, що проблема корупції перебільшена. І хоча все ще залишається багато роботи, він говорить, що є явні ознаки прогресу. Він зазначає, що, наприклад, дефіцит бюджету України значно скоротився. Довіра до поліції, яку Канада допомагає тренувати, також зростає.


«Громадська терпимість до корупції зруйнувалася набагато швидше, ніж був зроблений прогрес в її зниженні. А це означає, що ви отримуєте громадську думку, що вона гірше, ніж будь-коли до цього. Я б сказав, що, ймовірно, в абсолютному вираженні це не так. Але це ознака того, що звичайні українці хочуть її викорінення», - резюмував дипломат.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?